ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lehman Brothers: Ιστορία όχι και τόσο μακρινή για να ξεχαστεί

14:32 - 27 Μαϊ 2015 | Αναλύσεις
Lehman Brothers: Ιστορία όχι και τόσο μακρινή για να ξεχαστεί
Γιατί οι συγκρίσεις με το παρελθόν είναι πάντα απαραίτητες;

Στις αγορές δεν είναι θετικό σημάδι να ξεχνάει κανείς το παρελθόν. Άλλωστε, οι αγορές κινούνται σε κύκλους, όπως άλλωστε και οι οικονομίες και αυτή η επαναληψιμότητα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης.

Γνωστό είναι και το χρηματιστηριακό ρητό “sell in May and go away” καθώς μια απλή στατιστική ανάλυση των αποδόσεων στο διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου, είναι αρκετή για να δει κάποιος ότι οι αποδόσεις για τον S&P 500, στη συγκεκριμένη περίοδο είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Πριν από επτά χρόνια, η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση βρισκόταν στο ξεκίνημά της και το Σεπτέμβριο του 2008 η κρίση γιγαντωνόταν με την κατάρρευση της υπερτράπεζας Lehman Brothers η οποία βρέθηκε μοχλευμένη πάνω από 25 φορές τα κεφάλαιά της και όταν κλήθηκε να καλύψει τα margins χρεοκόπησε συμπαρασύροντας τα πάντα με ένα χρέος που ξεπερνούσε τα $400 δισ.

Είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι εκείνη τη χρονιά, οι μετοχές είχαν ξεκινήσει ανοδικά και μέχρι και το Μάιο κινούνταν σε πλάγια τάση, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στη Wall Street. Οι μετοχές κορύφωσαν το Μάιο και έκτοτε ξεκίνησε μια πτώση που επιταχύνθηκε με την πτώση της Lehman, μέχρι που ολοκληρώθηκε την 8η Μαρτίου του 2009.

Την ώρα που ο Dow Jones βλέπει όλο και υψηλότερα επίπεδα, ο δείκτης μεταφορών Dow Jones Transportation, έχει ήδη υποχωρήσει 800 μονάδες. Χθες ο Dow Jones Industrial, σημείωσε πτώση 190 μονάδων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το «έξυπνο χρήμα» δε βρίσκεται στις μετοχές εδώ και πολλούς μήνες.

Ο δείκτης VIX εμφανίζει μια ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά, το δολάριο ανεβαίνει και η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε μια φάση επιδείνωσης των μακροοικονομικών της στοιχείων. Ότι ακριβώς συνέβαινε και το 2008 πριν υπάρξει η φούσκα της Lehman.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Την ώρα που η Wall Street και ο DAX καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, οι αριθμοί είναι χειρότεροι ακόμα και από το 2008. Το παγκόσμιο χρέος είναι ακόμα υψηλότερο και αγγίζει το 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το αμερικανικό χρέος έχει διπλασσιαστεί από το 2008 και ύστερα και έχει περάσει πάνω από το 100%. Μετοχές και ομόλογα έχουν δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες φούσκες της ιστορίας και σίγουρα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2008.

Το χρηματιστηριακό πάρτι δεν είναι «ανοικτό στο κοινό» και αυτό είναι μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Αυτή τη φορά είναι προνόμιο των μεγαλομετόχων και των μεγαλοδιαχειριστών. Εσείς άλλωστε βλέπετε εικόνες όπως η παρακάτω;

stockparty

Τελευταία τροποποίηση στις 14:54 - 27 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.