ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

RBS: Θετικό το βραχυπρόθεσμο outlook της Ελλάδας- Καμία θέση long

14:31 - 22 Σεπ 2015 | Αναλύσεις
RBS: Θετικό το βραχυπρόθεσμο outlook της Ελλάδας- Καμία θέση long
Καμία θέση long για την Ελλάδα δεν παίρνει η Royal Bank of Scotland (RBS), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε έκθεσή της, σημειώνοντας ωστόσο ότι το βραχυπρόθεσμο outlook της χώρας είναι θετικό. Σύμφωνα με την τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να πετύχει γιατί δεν έχει το βαρίδι της αριστερής πτέρυγας, η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ έχει αποδειχτεί αξιόπιστη και η ΝΔ έχει δηλώσει πρόθυμη για συνεργασία.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, ο κίνδυνος του Grexit δεν φαίνεται να αναδύεται ξανά φέτος, καθώς υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί πιο ήρεμα απ' ό,τι στο παρελθόν με τους δανειστές. Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ώθηση στην οικονομία μπορεί να δοθεί από τον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους, αλλά μακροπρόθεσμα φαίνεται δύσκολο να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς εσωτερική ζήτηση και η κατάσταση δείχνει λιγότερο σίγουρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλαπλά μέτωπα, όπως το θέμα του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και μια σκληρή μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Το χρέος

Όσον αφορά στο χρέος, προκειμένου να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των λήξεων για τουλάχιστον 50-60 χρόνια, αν το "κούρεμα" δεν τίθεται στο τραπέζι.

«Έχουμε εκτιμήσει σε προηγούμενα reports ότι για να επανέλθει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο επίπεδο (δηλαδή να αντέξει οποιαδήποτε ύφεση στο μέλλον), το δημόσιο χρέος πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον 50-60 χρόνια, αποκλείοντας οποιοδήποτε haircut», αναφέρει η RBS.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η αναδιάρθρωση του χρέους εμφανίζεται ακόμη πιο επείγουσα ύστερα από την επιδείνωση που υπέστη η οικονομία στο α΄ εξάμηνο. Πιο συγκεκριμένα, παρά τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α΄ εξάμηνο εμφανίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν υποχωρήσει απότομα. Αυτό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες και καθυστέρησε τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, για να διατηρήσει το πλεόνασμα.

Κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Η RBS επισημαίνει την εκτίμηση του Bloomberg ότι δεδομένων των παραπάνω αλλά και λόγω της επιβολής των capital controls, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 30% στα τέλη του 2014 σε 45%.

Υπό αυτό το πρίσμα επαναλαμβάνει την εκτίμηση που είχε διατυπώσει στις 17 Αυγούστου ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα φτάσουν τα 16,3 δισ. ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή από τα 10 δισ. που έχουν βάλει στην άκρη οι δανειστές, στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας. Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμά ότι θα υπάρξει bail in σε μετοχές και μη ασφαλισμένα senior ομόλογα, τουλάχιστον σε ορισμένες τράπεζες.

Θα πετύχει ο Τσίπρας;

Επισημαίνοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει προσεχώς η νέα κυβέρνηση, η RBS υπογραμμίζει ότι αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία του Τσίπρα.

«Στο μέλλον, στα σχολικά βιβλία για την τέχνη της πολιτικής διπλωματίας και διαπραγμάτευσης, η εκλογική νίκη του Τσίπρα θα αξίζει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Αφού έσυρε την χώρα του στο χείλος του γκρεμού μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, κέρδισε ένα δημοψήφισμα και στη συνέχεια αποδέχθηκε μια συμφωνία παρόμοια με αυτή που οι δικοί του άνθρωποι απέρριψαν, ο Τσίπρας και πάλι κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές, και με προβάδισμα 7,5% έναντι του δεύτερου», σχολίαζει η έκθεση της τράπεζας.

«Αλλά αφού κέρδισε τις εκλογές, θα είναι σε θέση ο Τσίπρας να διαχειριστεί τις επόμενες διαπραγματεύσεις και να βγάλει την χώρα του από την ύφεση, διερωτάται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.