ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Hedge Funds: Καθ' οδόν για τη χειρότερη χρονιά από το 2008

14:27 - 05 Οκτ 2015 | Αναλύσεις
Hedge Funds: Καθ' οδόν για τη χειρότερη χρονιά από το 2008
Οι αγορές απέδειξαν ότι οι μεγάλοι hedge fund managers εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα στη διαχείριση των κινδύνων τους.

Τα hedge funds κινούνται ολοταχώς προς τη χειρότερη χρονιά μετά το 2008, μια ένδειξη ότι η υψηλή μεταβλητότητα δε μπορεί να ελεγχθεί ακόμα και από τους καλύτερους παίκτες της αγοράς. Το flash crash του Αυγούστου αλλά κυρίως το sell off στους κλάδους υγείας και βιοτεχνολογίας αποτέλεσε «μαχαιριά» για τα hedge funds. Τα τελευταία έξι χρόνια ο κλάδος υγείας είναι μεταξύ των κορυφαίων σε απόδοση, στοιχείο χαρακτηριστικό της αμυντικής χροιάς που είχε η αμερικανική ανάπτυξη.

Η δραματική αύξηση της μεταβλητότητας το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου και οι μεγάλες απώλειες στους δυο προαναφερθέντες κλάδους, έστειλαν τα μεγαλύτερα hedge funds σε «βαθύ» κόκκινο.

Σύμφωνα με εταιρία η οποία παρακολουθεί και αναλύει τις τοποθετήσεις των hedge funds, πρόκειται για τα χειρότερα νούμερα που έχουν υπάρξει από την περίοδο της κρίσης και ύστερα. Η μέση απώλεια για τα hedge funds την περίοδο του 2008 ήταν -19% ενώ έκτοτε έχει υπάρξει μόνο μια αρνητική χρονιά, αυτή του 2011, όπου και η μέση απώλεια ήταν στο -5,25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κλάδος βιοτεχνολογίας είχε πολλά «κρυμμένα» hedge funds τα οποία με το sell off ξεμπροστιάστηκαν καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς όσο περισσότερα hedge funds αποστέλλουν τις αποδόσεις στους πελάτες τους, τόσο θα αυξάνονται και οι εκπλήξεις.

Το Tiger Ratan Fund του Nehal Chopra με απόδοση από την αρχή της χρονιάς 21% βρέθηκε στο «κόκκινο» σε μόλις ένα μήνα. Το Tourbillion Capital Partners του Jason Karp, καταγράφει απώλειες 8,12%, από κέρδη 8,73%. Τις μεγάλες απώλειες δεν απέφυγαν ούτε και τα λαμπερα ονόματα της διαχείρισης κεφαλαίων. Το Greenlight Capital του ακριβοθώρητου David Einhorn* είναι στο -17%. Το Pershing Square του Bill Ackman είναι στο -12,6%, αν και το 2014 έκλεισε με +40%.

*Η ιστορία του David Einhorn είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Έχει μείνει στην ιστορία για τη φράση: «Εμείς έτσι επενδύουμε και σε όποιον αρέσει. Οι υπόλοιποι να ρευστοποιήσουν και να πάνε αλλού». Η ιστορία του έκανε τη χάρη και πλέον προσπαθεί να αποδείξει ότι οι επενδυτές του δεν είναι ανάγκη να ανησυχούν και να ζητούν ρευστοποίηση...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.