ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΧΑΕ: Οι ΑΜΚ, τα οφέλη και οι αναδιαρθρώσεις

09:20 - 16 Δεκ 2015 | Αναλύσεις
ΕΧΑΕ: Οι ΑΜΚ, τα οφέλη και οι αναδιαρθρώσεις
Θεωρητικά η μετοχή της ΕΧΑΕ (ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ) θα έπρεπε τελευταία να… «πετάει», ή τουλάχιστον να δείχνει μια σχετικά πιο δυναμική συμπεριφορά.

Αυτό υποστηρίζει τουλάχιστον μερίδα αναλυτών που κάνει λόγο για την… αβάντα που προκύπτει στον όμιλο λόγω των πρόσφατων τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου. Πλην όμως, προφανώς η κακή εικόνα το τελευταίο διάστημα των μη τραπεζικών blue chips και τα μαζεμένα rebalancing που οδήγησαν (και οδηγούν ακόμα) σε εκροές στα βαριά χαρτιά και εισροές στα τραπεζικά, μάλλον έχουν παίξει τον ρόλο τους, μαζί με την ευρύτερη επιφυλακτικότητα που ακόμα υπάρχει για την Ελλάδα.

Βέβαια, στις τελευταίες εβδομάδες, όπου παρατηρήθηκε αύξηση συναλλαγών και στη μετοχή της ΕΧΑΕ, έχουν υπάρξει καλές συνεδριάσεις, έχουν παρατηρηθεί όμως και αδειάσματα που μάλλον οφείλονται σε θεσμικές αναδιαρθρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τραπεζικές αμκ θα συνεισφέρουν σε επίπεδο εσόδων στον όμιλο. Όπως σημειώνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον όμιλο, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου, καταγράφηκε η εκτίμηση για εισροές σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, ενώ σημειώνεται ότι τα ανάλογα έκτακτα έσοδα το 2013 και το 2014 ήταν 30 εκατ. ευρώ και 3,35  εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Δηλαδή, εσχάτως το έσοδο από τις ΑΜΚ έγινε σχεδόν… τακτικό. Μάλιστα, το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ θα περάσει στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου επηρεάζοντας τα έσοδα αναλόγως. Πάντως, πέρα του εν λόγω ποσού, εσχάτως ο τζίρος έχει εκτιναχθεί, οι συναλλαγές αυξήθηκαν, ενώ σταδιακά επιστρέφει και η… κανονικότητα στα παράγωγα (για τα τραπεζικά συμβόλαια). Άρα, τα οφέλη για την ΕΧΑΕ είναι πολλαπλασιαστικά.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με αναλυτές, ο ημερήσιος τζίρος τον Νοέμβριο ανήλθε σε περίπου 43,5 εκατ. ευρώ, με τα ανάλογα νούμερα τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο να «γράφουν» 37 εκατ. και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, για όποιαν αναζητά… στατιστικά στοιχεία, από την αρχή του έτους ο τίτλος είναι σχεδόν αμετάβλητος, δηλαδή «ίσα βάρκα, ίσα νερά», ενώ μέσα στον Δεκέμβριο υποχωρεί κατά σχεδόν 10%. Από την δε επανεκκίνηση του Χ.Α. μετά τα capital controls επίσης η μετοχή είναι σχεδόν στα «ίσια» της χωρίς μεταβολή.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 16 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.