ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκολ στις συγχωνεύσεις των ευρωπαϊκών ομάδων ποδοσφαίρου!

07:40 - 14 Φεβ 2007 | Αναλύσεις
Κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων δεν προβλέπεται μονον στον ευρωπαϊκό κλάδο των ΜΜΕ, όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα της PricewaterhouseCoopers, και στον ευρωπαίκό κλάδο των τραπεζών όπως υποστηρίζουν στις εκθέσεις τους οι περισσότεροι εμγάλοι διεθνείς οίκοι, αλλά και στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδοσφαίρου, η οποία το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει προσελκύσει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από διάφορες γωνιές του κόσμου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι «όρεξη» των επενδυτών παγκοσμίως για τις ευρωπαϊκές ομάδες ποδοσφαίρου αναμένεται να κορυφωθεί το 2007 καθώς οι αμερικανοί μεγιστάνες, τα διάφορα hedge funds και άλλα επενδυτικά ιδρύματα, κυνηγούν το τεράστιο κέρδος που προσφέρεται πλέον από την αλματώδη αύξηση των τηλεοποτικών και διαφημιστικών εσόδων της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.

Οι ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδοσφαίρου που ξεπερνά σε μέγεθος τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν ήδη πυροδοτήσει αρκετές διαπραγματεύσεις περί συγχώνευσης μεγάλων ομάδων της βρετανικής Premier League, όπως η Liverpool και η Newcastle, καθώς και προγραμματισμούς για δημόσιες εγγραφές ποδοσφαιρικών ομάδων στην χρηματιστηριακή αγορά, όπως αυτή που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι σχεδιάζει η γαλλική Olympique Lyonnais.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή της Morgan Stanley στο Λονδίνο, κ Πάτρικ Λίντς ο οποίος και ήταν υπεύθυνος για τον επανασχεδιασμό των οικονομικών υποχρεώσεων της γερμανικής Borussia Dortmund την περασμένη χρονιά, σύντομα θα δούμε τεράστιο κύμα ξένων επενδύσεων στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ποδοσφαίρου.

Στην Βρετανία, όπου μέχρι και πέντε ποδοσφαιρικές ομάδες μέχρι σήμερα έχουν ήδη εξαγορασθεί από θεσμικούς επενδυτές, όπως η Chelsea και η Manchester United, η αγγλική league έχει δει τις πωλήσεις της να υπερδιπλασιάζονται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Deloitte & Touche. Τα οικονομικά των ομάδων αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω όταν τα νεά τηλεοπτικά deals της Premiership ξεκινήσουν για την περίοδο 2007/2008, σύμφωνα με τον κ. Πώλ Ράουνσλεί, διευθυντή του Sports Business Group της Deloitte & Touche. Αυτό το γεγονός, όπως ποσθέτει ο κ. Ράουνσλεϊ, δίνει την ευκαιρία για εντυπωσιακές αποδόσεις στους επενδυτές του κλάδου, όχι μόνο για φέτος αλλά και για επόμενα χρόνια.

Τα τρέχοντα deals

Η δεκαοχτώ φορές πρωταθλήτρια Αγγλίας, Liverpool, ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες μέρες ότι δέχθηκε προσφορά εξαγοράς από τον αμερικανό μεγιστάνα κ. George Gillett, ιδιοκτήτη της ομάδας χόκεϊ επί πάγου Montreal Canadiens.  Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2005, έχουν ήδη «ανοίξει» τα βιβλία τους στην Dubai International Capital. Τα βρετανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πως η ομάδα είναι πολύ κοντά στην συμφωνία εξαγοράς της για 450 εκταμμύρια στερλίνες, και πως οι διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβάνουν την πρόταση του ότι η εταιρία από το Ντουμπάι θα αναλάβει το χρέος της Liverpool καθώς και θα βοηθήσει στην κατασκευή ενός νέου σταδίου εξήντα χιλιάδων θέσεων.

Η Newcastle United έχει ήδη κάνει διάφορες διαπραγματεύσεις με την Belgravia Group, αμερικάνικη επενδυτική εταιρία, καθώς με το αμερικάνικο hedge fund Polygon. Και οι δύο πλευρές πέντως ανκοίνωσαν πρόσφατα ότι απέσυραν το ενδιαφέρον τους.

Σύμφωνα με τους ανλυτές το ενδιαφέρον σε συγκεριμένες ποδοσφαιρικές ομέδες έχει κορυφωθεί διεθνώς το τελευταίο διάστημα, με τους αγώνες της Premiership να μεταδίσονται σε πάνω από 200 χώρες. Για κάποιους , αυτό το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον επίσης βοηθά στην στήριξη της αξίας των ομάδων, η οποία ενισχύεται από τα αυξανόμενα τηλεοπτικά δικαιώματα, κι έτσι εάν κάποιος επενδυτής θελήσει να πουλήσει μερίδιο που κατέχει σε μία ομάδα κάποια στιγμή στο μέλλον, αποκλείεται να βγει χαμένος καθώς η επένδυσ'η του θα έχει σιγουρα υπεραποδόσει.

Οι βρετανικές ομάδες έχουν ανοιχθεί σε ξένους επενδυτές για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν καλύτερους παίκτες καθώς και να χτίσουν νέα μεγαλύτερα γήπεδα. Η Chelsea κέρδισε την Premiership για πρώτη φορά τελευταία 50 χρόνια το 2005, αφού ο ρώσος δισεκατομμυριούχος κ. Ρόμαν Αμπράμοβιτς, αγόρασε την ομάδα του δυτικού Λονδίνου για 60 εκατομμύρια στερλίνες δύο χρόνια πριν. Από τότε, η ομάδα έχει δαπανήσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά κορυφαίων παικτών, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ τον 30 εκατομμυριών στερλίνων για την απόκτηση του Ουκρανού επιθετικού Andriy Shevchenko.

Ευρώπη

Στην Γαλλία, όπου η πρώτη κατηγορία σημειώνει έσοδα περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, η ομάδα της Olympique Lyonnais ανακοίνωσε πριν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.