ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άδοξο τέλος για τα warrants των τραπεζών

09:14 - 08 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Άδοξο τέλος για τα warrants των τραπεζών
Ένα χρηματιστηριακό… προϊόν, ένα… τρυκ της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που ποτέ κανείς δεν κατάλαβε τι ρόλο παίζει και γιατί υπήρξε, ήταν τα warrants (σικ) των τραπεζών.

Εισήλθαν στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το καλοκαίρι του 2013, ως ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των επενδυτών. Πιο αναλυτικά, τα warrants ήταν οι τίτλοι που έδιναν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να πληρώσει την τιμή εξάσκησης για να αποκτήσει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στο μέλλον.

Στην ουσία ήταν παράγωγα προϊόντα που εμφάνιζαν πολλές ομοιότητες με τα δικαιώματα προαίρεσης. Παραστατικά που έδιναν στον κάτοχό τους το δικαίωμα (αλλά όχι και την υποχρέωση) να αγοράσει έναν υποκείμενο τίτλο με συγκεκριμένους όρους.

Όμως, τα warrants των τραπεζών κάθε άλλο παρά αυτό το ρόλο διαδραμάτισαν. Στην ουσία, ειδικά το πρώτο διάστημα έγιναν «άντρο» κερδοσκοπίας, με εκατ. τεμάχια να αλλάζουν χέρια καθημερινά, χωρίς καμιά στόχευση περί διαμόρφωσης καλής θέσης ή τιμών εξάσκησης.

Πλέον, πλησιάζει η ώρα για τη λήξη τους. Το warrant της Alpha Bank λήγει στις 10 Δεκεμβρίου 2017, της Εθνικής λήγει στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ της Πειραιώς στις 2 Ιανουαρίου 2018. Η Eurobank δεν είχε warrants.

Τι σημαίνει ότι λήγουν; Σημαίνει ότι μετά τις ημερομηνίες αυτές λήγει η διαπραγμάτευση τους, οπότε θα μηδενίσουν ούτε θα υπάρξει καμία αποζημίωση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.