ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ανθεκτικό momentum του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η διόρθωση

09:00 - 08 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Το ανθεκτικό momentum του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η διόρθωση
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα έχει παρουσιάσει το ανοδικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα, με την αγορά να έχει συμπληρώσει ένα αρκετά σπάνιο σερί θετικών συνεδριάσεων, με ελάχιστες διορθώσεις.

Είναι σαφές ότι η αγορά διορθώνει τις πρότερες στρεβλώσεις, κάτι που οδηγεί σε ανατροφοδοτούμενη άνοδο, με το Γενικό Δείκτη να έχει συμπληρώσει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 15 τελευταίες που έχουν γίνει από τα μέσα Δεκέμβρη!

Σ’ αυτό το διάστημα ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 12,5%, κλείνοντας σε νέα υψηλά 4μήνου και σε επίπεδα που είχε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου!

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, πρώτη του 2018, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,41%, ο FTSE 25 +2,69%, ο Mid Cap +5,36% και ο τραπεζικός δείκτης +5,36%!

Με λίγα λόγια, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε εξαιρετικό… μπάσιμο στο νέο έτος, όμως πάντα ελλοχεύει το ενδεχόμενο της διόρθωσης, δεδομένου ότι η αγορά έχει κάνει μια ισχυρή ανοδική κίνηση έχοντας μόνο ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι σαφές ότι διορθώνει την πρότερη στρέβλωση και την απαξίωση, μέσω των δυσμενών σεναρίων που είχαν στείλει το Γ.Δ. έως το χαμηλό των 701 μονάδων και τις τράπεζες σε ολική εξαΰλωση.

Παράλληλα, το Χ.Α. κλείνει το χάσμα των αποδόσεων με τα ομόλογα, τα οποία έχουν κατέλθει σε χαμηλά 10-11 ετών! Παρ’ ότι ο «συσχετισμός» δεν είναι ευθέως ανάλογος, θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γ.Δ. βρέθηκε στο υψηλό των 858 μονάδων, οι αποδόσεις ομολόγων ήταν πολύ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα!!!

Πάντως, μετά από 13 ανοδικές συνεδριάσεις στις 15 τελευταίες και με άνοδο περίπου 12,5% στο Γενικό Δείκτη, κάθε κίνηση διόρθωσης – αποφόρτισης είναι θεμιτή… 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 08 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.