ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι long ελέγχουν το momentum της αγοράς

08:00 - 09 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Οι long ελέγχουν το momentum της αγοράς
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα παρουσιάζει το ανοδικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου, με τους long να έχουν τον έλεγχο γενικά της αγοράς, οδηγώντας σε νέα υψηλά τεσσάρων και πλέον μηνών, τόσο το Γενικό Δείκτη, όσο και τις τράπεζες.

Μάλιστα χθες ο Γ.Δ. έκλεισε για 14η συνεδρίαση ανοδικά στις 16 τελευταίες, επιβεβαιώνοντας το momentum, με τους αγοραστές να διατηρούν τον έλεγχο, επιτρέποντας μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Είναι σαφές ότι το Χ.Α. προεξοφλεί κάτι καλύτερο, ενώ κλείνει το χάσμα της διαφοράς με την αγορά ομολόγων. Μέσα σ’ αυτή την προεξόφληση, είναι και η πίστη ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει πλέον σε τροχιά αναβαθμίσεων, με ότι συνεπάγεται αυτό για το γενικότερο επενδυτικό προφίλ της χώρας αλλά και του χρηματιστηρίου.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πολλά (από τα μεγάλα) funds – λόγω καταστατικού – δεν μπορούν να επενδύσουν σε αγορές οικονομιών που έχουν χαμηλή στάθμιση στις κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, οπότε αν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σταδιακά μερικές βαθμίδες, θα αλλάξει αρκετά και η ελκυστικότητα της αγοράς.

Αυτοί είναι οι λόγοι που συντηρούν τα θετικά πρόσημα στην αγορά, που σημειωτέον βέβαια, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που είχε το καλοκαίρι, παρ’ ότι τότε τα ομόλογα ήταν ασύγκριτα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Βεβαίως, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, μια πιο ουσιαστική διόρθωση πάντα είναι πιθανή και δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ για να διατηρηθεί καλό ανοδικό momentum, θα πρέπει να αυξηθεί ο ημερήσιος τζίρος τουλάχιστον έως τα 70 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικά, αν οι τζίροι μείνουν στα 50 – 55 εκατ. ευρώ, η αγορά θα… στεγνώσει, θα υπάρξει κόπωση, στάση και οπισθοχώρηση… Πάντως, το timing συγκλίνει προς το θετικό σενάριο, μεσοπρόθεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:26 - 09 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.