ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη… κανονική διόρθωση μετά από καιρό στο Χρηματιστήριο

09:10 - 18 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Η πρώτη… κανονική διόρθωση μετά από καιρό στο Χρηματιστήριο
Αρκετούς αιφνιδίασε η χθεσινή πτώση – διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όλη η αγορά είχε… εθιστεί στην ακάθεκτη άνοδο και στα (μόνιμα) θετικά πρόσημα, οπότε χάλασε μερικώς τα σχέδια ορισμένων. Φυσικά, αυτή είναι η αγορά, δεν… ενημερώνει για τη διόρθωση, δεν προειδοποιεί για την αντίδραση…

Πάντως η αλήθεια είναι ότι η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη κανονική διορθωτική συνεδρίαση εδώ και καιρό, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» κερδισμένη ρευστότητα από την αδιάλειπτη άνοδο όλων των τελευταίων εβδομάδων.

Η αγορά ήταν – στην ουσία – χωρίς κανονική διόρθωση και σε μόνιμη βάση σχεδόν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Άλλωστε, το σερί των τελευταίων εβδομάδων, όπου στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις από τις αρχές Δεκέμβρη οι είκοσι ήταν ανοδικές και μόλις πέντε πτωτικές, ασφαλώς δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν...

Η αγορά είχε συμπληρώσει μια άνοδο – χωρίς στάση – περίπου 150 μονάδων από τα χαμηλά των 701 μονάδων, με ανεπαίσθητες ενδιάμεσες αποφορτίσεις, οπότε κάποια στιγμή το σκηνικό θα άλλαζε.

Το Χ.Α. βρέθηκε «φάτσα» με τα υψηλά του καλοκαιριού και τις 858,08 μονάδες που αν ξεπεραστούν, σημαίνει ότι η αγορά πάει σε υψηλά τριών περίπου ετών, οπότε το… στοίχημα, δεν ήταν ευκαταφρόνητο για τους long…

Έτσι, πήγαμε στη χθεσινή διόρθωση, που βεβαίως, παρά τις ενδοσυνεδριακές αυξημένες απώλειες, τελικώς η κατάσταση στο κλείσιμο ήταν απολύτως… συμβατή με μια κανονική αποφόρτιση, για μια αγορά που έχει κάνει τέτοιο – βραχυπρόθεσμο – ράλι.

Τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και τα περισσότερα blue chips αλλά και οι τράπεζες έκλεισαν πολύ υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας... Βγήκαν δυνάμεις ανασύνταξης, υπήρξαν αγορές, κάτι που οδήγησε σε θεαματικό μάζεμα στο φινάλε.

Ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 2,29%, όμως έκλεισε με πτώση 1,33% ενώ ο τραπεζικός δείκτης έφτασε να υποχωρεί έως 4,73% όμως έκλεισε τελικώς με διόρθωση 2,25%. Παράλληλα, στις τράπεζες υπήρξε πτώση έως 8,43% ενδοσυνεδριακά, όμως στο τέλος οι απώλειες περιορίστηκαν πάνω από 50%.

Σήμερα λοιπόν και στις επόμενες συνεδριάσεις θα δούμε αν ολοκληρώθηκε η διόρθωση ή αν θα υπάρξει μεγαλύτερη… βουτιά, ώστε να γίνει περαιτέρω συγκέντρωση ρευστότητας και να ανατροφοδοτηθεί το σύστημα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.