ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό δυόμισι μηνών στο Χρηματιστήριο με εναλλαγές πρωταγωνιστών

06:42 - 20 Απρ 2018 | Αναλύσεις
Σε υψηλό δυόμισι μηνών στο Χρηματιστήριο με εναλλαγές πρωταγωνιστών
Παρ' ότι μετά από έξι διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις και εννέα στις δέκα τελευταίες, το ελληνικό χρηματιστήριο πιθανότατα βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και θα κάνει -αργά ή γρήγορα- διόρθωση, εντούτοις το ξεπέταγμα και η ανθεκτικότητα των τελευταίων ημερών, είναι αξιοσημείωτη.

Μάλιστα, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά έχει κάνει ενδοσυνεδριακές διορθώσεις, αποφορτίζοντας μερικώς το κλίμα, ενώ η αναδίπλωση των short και η εναλλαγή πρωταγωνιστών, προσδίδει νέο ενδιαφέρον.

Φαίνεται πως η αγορά ποντάρει στο θετικό σενάριο, όχι μόνο για τις τράπεζες και τα τεστ αντοχής, αλλά ευρύτερα. Το θετικό είναι ότι βγαίνουν στο προσκήνιο νέοι πρωταγωνιστές, καθώς παρά τη μερική κόπωση των τραπεζών, άλλα ισχυρά blue chips στηρίζουν την αγορά.

Αυτό προσδίδει νέο ενδιαφέρον στην αγορά, ενώ πιστοποιεί για ακόμη μια φορά ότι ο παράγοντας ψυχολογία είναι κυρίαρχος καταλύτης σε κάθε περίπτωση. Οι αφύπνιση των τραπεζών τελευταία έχει ξυπνήσει αντανακλαστικά, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες «αντιπροσωπεύουν» όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα. Παράλληλα, το Χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό ακόμα...

Έτσι, blue chips που έως πρότινος είχαν βυθιστεί σε χαμηλά ενάμιση ή δύο μηνών φορτσάρουν εκ νέου, ανεβάζοντας όγκους και στροφές. Η ψυχολογία είναι ο καταλύτης, καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει με τα προ δύο ή τριών εβδομάδων επίπεδα, σ' ό,τι αφορά την... ποιότητα, τις προοπτικές ή τα θεμελιώδη αυτών των εταιρειών - μετοχών.

Ο Απρίλιος αποδεικνύεται εξαιρετικός μήνας για την αγορά, συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει -από το 2003- τις περισσότερες χρονιές να κλείνει θετικά, ενώ το αυτό λαμβάνει χώρα και διεθνώς.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει σε υψηλό δυόμισι μηνών καθώς στις 848,71 μονάδες που έκλεισε χθες είχε να βρεθεί από τις 7 Φεβρουαρίου, στις ημέρες δηλαδή που «έσκασε» το σκάνδαλο με τη Novartis, το οποίο επέδρασε αρνητικά σ' όλην την επενδυτική κοινότητα, οδηγώντας στην εσωστρέφεια και στον προβληματισμό.

Μάλιστα, αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, έχει υπάρξει και σημαντική αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει την επαναδραστηριοποίηση ισχυρών κωδικών.

Πιο αναλυτικά, χθες ο τζίρος έφτασε στα 82,52 εκατ. ευρώ, με τα 27,36 εκατ. ευρώ, ήτοι το 33,36% του συνόλου σε πακέτα, την Τετάρτη ο τζίρος ήταν στα 68,18 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 81,40 εκατ. και τη Δευτέρα στα 79,66 εκατ. ευρώ. Πολύ υψηλότερα δηλαδή από τα 45-50 εκατ. ευρώ των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.