ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό το «στέγνωμα» του τζίρου σε πτωτικές συνεδριάσεις

08:04 - 26 Απρ 2018 | Αναλύσεις
Θετικό το «στέγνωμα» του τζίρου σε πτωτικές συνεδριάσεις
Τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να επιβεβαιώνει όχι μόνο τα σημάδια κόπωσης, αλλά και την ανάγκη να βρεθούν νέοι καταλύτες που θα μπορέσουν κεντρίσουν εκ νέου την επενδυτική κοινότητα.

Η αγορά μετά το πρόσφατο ραλάκι, διορθώνει το 4ήμερο, ενώ χθες ήταν η ημέρα με τις πιο… αιχμηρές απώλειες σε τράπεζες και blue chips. Χθες βεβαίως, καταλυτικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων, έπαιξε το διεθνές κλίμα.

Το θετικό για την αγορά είναι ότι η πτώση – διόρθωση αυτών των ημερών λαμβάνει χώρα με μεγάλη μείωση στην αξία συναλλαγών. Η πτώση του τζίρου μαρτυρά ότι τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην αγορά πρωτίστως στις τράπεζες που έκαναν και τους πιο μεγάλους όγκους αλλά και το ισχυρότερο ράλι, παραμένουν μέσα στο σύστημα, δεν έχουν «σηκωθεί».

Η μείωση των όγκων και των τζίρων σε πτωτικό «φεγγάρι» για μια αγορά, είναι θετικό στοιχείο καθώς δείχνει ότι διαθέσεις ισχυρών πωλήσεων και άτακτων υποχωρήσεων δεν υπάρχουν. Γενικώς θυμίζουμε ότι η αποδυνάμωση του τζίρου, σε κάθε περίπτωση, είτε σε ανοδική φάση, είτε σε πτωτική, δείχνει ότι δεν ενισχύεται αυτή η τάση.

Αντιθέτως, όταν αυξάνεται ο τζίρος, τότε ενισχύεται η εκάστοτε τάση, είτε αυτή είναι ανοδική, είτε πτωτική. Σ’ ότι αφορά την παρούσα φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, ο μέσος τζίρος έχει κατέλθει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 73,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι χθες κάποια χαρτιά του FTSE 25 γύρισαν ανοδικά στο φινάλε, ενώ μία ώρα πριν το κλείσιμο η εικόνα ήταν καθολικά πτωτική. Σε κάθε περίπτωση φάνηκε η διάθεση να βγουν άμυνες και αναχώματα πέριξ της ζώνης των 820-825 μονάδων, στοιχείο ενθαρρυντικό για τη σημερινή συνεδρίαση, αν δεν υπάρξει κάτι ιδιαίτερο σε διεθνές επίπεδο ή κάτι εκτός… προγράμματος σε εγχώριο επίπεδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.