ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καθαρά κέρδη 2,87 δισ. ευρώ το 2017 οι 106 κερδοφόρες εισηγμένες Κύριο

07:04 - 03 Μαϊ 2018 | Αναλύσεις
Καθαρά κέρδη 2,87 δισ. ευρώ το 2017 οι 106 κερδοφόρες εισηγμένες
Τελικά οι υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις χρειάστηκαν ακριβώς 7 ολόκληρα χρόνια να αφήσουν πίσω την κρίση και τα μνημόνια και η λειτουργική τους κερδοφορία να επιστρέψει το 2009 δηλαδή ένα χρόνο πρίν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου που έβαλε τη χώρα μας στην πολύχρονη περιπέτεια της κρίσης που διαρκεί μέχρι σήμερα. Οπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία των 180 ισολογισμών που δημοσίευσαν οι εισηγμένες σε σύνολο 219 εταιριών και επεξεργάστηκε ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακή, οι 106 κερδοφόρες πέτυχαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 2,874 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 151,9% σε σχέση με το 2016. Οπως υπογραμμίζεται από το κ. Χατζηδάκη, <Το 2017 ήταν μια ουσιαστική θετική χρήση για τις εισηγμένες εταιρίες. Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός) η τελική γραμμή διαμορφώθηκε στα 2,87 δις ευρώ αυξημένη κατά 152%. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δις ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016. Από τα 2,4 δις ευρώ οι εισηγμένες εταιρίες μοιράζουν 1,37 δις ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου>
Η επίδοση των εισηγμένων υποστηρίχθηκε από την αύξηση του ΑΕΠ, όπως μεταφράστηκε στην εγχώρια ζήτηση, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του κλάδου διύλισης, την εξωστρέφεια των εξαγωγικών εταιριών και την δουλειά που είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν σε θέματα αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης κόστους που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Ο τουρισμός είχε ευρεία συμμετοχή στο αποτέλεσμα επηρεάζοντας έμμεσα ή άμεσα το οικονομικό σύστημα φέρνοντας καλύτερα περιθώρια και ρευστότητα στους ισολογισμούς των εταιριών. Ο τζίρος των εισηγμένων εταιριών στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκε σε 66,4 δις ευρώ (+8,6%) με τον κλάδο διύλισης και τα πρατήρια να συνεχίζουν να έχουν δεσπόζουσα θέση πραγματοποιώντας το 27% του συνολικού τζίρου. Το β’ εξάμηνο της χρονιάς διαμορφώθηκε στα 32,04 δις ευρώ, παρουσίασε μείωση κατά 1,9% ή σε απόλυτα νούμερα 626 εκατ. ευρώ. Βασικοί αρωγοί στην αύξηση της επίδοσης της δραστηριότητας ήταν ο κλάδος διύλισης (+20%), κλάδοι που βοηθήθηκαν από τον τουρισμό (Ενοικιάσεις μεταφορικών μέσων +28%), Ξενοδοχεία (+25%), Μεταφορές (+9%) ενώ θετική ήταν και η εικόνα των εταιριών διαχείρισης περιουσίας (+17%) κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων σε ακίνητα με εισόδημα.
Στον αντίποδα μειώσεις στην δραστηριότητα παρατηρούνται στις εταιρίες του κλάδου πληροφορικής (-8%), Ιχθυοτροφεία (-3%), Ηλεκτρικής ενέργειας (-1%) και στις τηλεπικοινωνίες (-2%). Στα αξιοσημείωτα η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου ενδυμασίας (+10%) και η σταθερότητα της δραστηριότητας του κλάδου κατασκευών (+1%), κλάδοι ιδιαίτερα ταλαιπωρημένοι τα τελευταία χρόνια από τον ανταγωνισμό και την χρηματοοικονομική εικόνα των ισολογισμών τους. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων οι εισηγμένες μετά από ένα άνευρο πρώτο εξάμηνο (1%) πάτησαν γκάζι αυξάνοντας σε επίπεδο χρήσης τα κέρδη τους κατά 7,7%. Συνολικά οι 180 εισηγμένες έσπασαν οριακά το φράγμα των 9 δις ευρώ με την διύλιση να έχει εδώ τον πρώτο λόγο καθώς συνεισφέρει το 16% του συνόλου. Χωρίς την συνεισφορά των εταιριών του κλάδου η αύξηση στα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν 8,6% το οποίο δείχνει ότι οι εταιρίες ανέκαμψαν ισχυρότερα στο δεύτερο μισό της χρήσης υποστηρίζοντας μαζικότερα το τελικό αποτέλεσμα. Ο κλάδος ακινήτων βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των επιδόσεων βοηθούμενος και από την επίδραση των θετικών επανεκτιμήσεων των ακινήτων (+68%), ο κλάδος συμμετοχών ακολουθεί (στο +26%) με μικρότερη δυναμική από το α’ εξάμηνο (+38%) και με βασικούς εκφραστές λόγω ειδικού βάρους τον όμιλο Μυτιληναίου (+37%) και την Βιοχάλκο (+31%). Το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο ικανοποιητικό 13,59% ενώ εάν εξαιρεθεί από τα λειτουργικά αποτελέσματα ο κλάδος διύλισης το περιθώριο αυξάνεται κατά 53 μονάδες βάσης στο 15,54% έναντι του προσαρμοσμένου 15,01% επίδοση που πηγαίνει τις εισηγμένες στα προ κρίσης λειτουργικά περιθώρια κέρδους.

Κατεβαίνοντας στην τελική γραμμή η εικόνα βελτιώνεται καθώς από τα 1.14 δις. ευρώ περίπου του 2016 η καθαρή κερδοφορία διαμορφώνεται στα 2,87 δις ευρώ. Οι χρηματοοικονομικές εταιρίες είχαν θετική συνεισφορά στο σύνολο (437,79 εκατ. ευρώ) μετά από πολλές περιόδους διακυμάνσεων. Εξαιρουμένων των σχετικών κλάδων (Τράπεζες, Επενδυτικές, Ασφάλειες) η αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχανικών εταιριών βρίσκεται στο +28,5% (όσο και στο εξάμηνο) ή στα 2,44 δις ευρώ. Το καθαρό περιθώριο κέρδους έχει βελτιωθεί κατά 57 μονάδες βάσης στο 3,67% έναντι 3,10% το 2016 και ακόμα περισσότερο χωρίς των κλάδο διυλιστηρίων (80 μονάδες βάσης στο 2,82% έναντι 3,62%). Η εξήγηση πίσω από αυτή την ασύμμετρη εικόνα λειτουργικού και καθαρού περιθωρίου έχει να κάνει και με την επίδραση έκτακτων θετικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με τις αναδιαρθρώσεις (διαγραφές) δανείων του 2016 και του 2017, την πώληση συμμετοχών και την μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους έναντι κυρίως αυξημένων επισφαλών προβλέψεων που σχετίζονται με την υπόθεση της Μαρινόπουλος και οι οποίες είχαν καταχωρηθεί στις περισσότερες εισηγμένες στο α’ εξάμηνο του 2016.

Τράπεζες

Για τις ελληνικές τράπεζες η κερδοφορία δεν ήταν προτεραιότητα στην περυσινή χρήση. Το δύσκολο σύστημα με τους πολλούς αγνώστους και την μία και μοναδική λύση περνάει μέσα από την μείωση των επισφαλών ανοιγμάτων (NPEs) στα οποία οι τράπεζες ξεκινούν κάθε νέο τρίμηνο με στόχο να πιάσουν τον… στόχο του επόπτη (SSM). Επομένως, ναι μεν οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν –ακόμα- τα κέρδη που έχουν υποσχεθεί, προστατεύουν ωστόσο τα κεφάλαια τους όσο οι διαγραφές δανείων επιτρέπουν να επιτυγχάνονται οι τριμηνιαίοι εποπτικοί στόχοι των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Επιπλέον στο τέλος της περυσινής χρονιάς οι τράπεζες έπρεπε να κινηθούν προληπτικά: Να ανεβάσουν τις προβλέψεις τους ενόψει της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9 και των τεστ αντοχής και να πουλήσουν ότι είναι δυνατό σε καλές τιμές ώστε να εγγράψουν νέο κόστος εθελούσιας εξόδου στην χρήση του 2017. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία στο από εδώ και πέρα καθώς οι τράπεζες αναμένεται να κινηθούν σε αντίστοιχο μοτίβο και το 2018.

Σε ότι αφορά την συνεισφορά της κερδοφορίας οι 25 εταιρίες που απαρτίζουν τον FTSE-25 εμφανίζουν καθαρά κέρδη 1,92 δις ευρώ (+1%). Το τέταρτο τρίμηνο όσων εταιριών είχαν ανακοινώσει εννεάμηνο βρίσκεται στα 344,5 εκατ. ευρώ (-26%) ενώ αν βγουν από το δείγμα οι τράπεζες –που ως επί το πλείστον έχουν ζημιές- η κερδοφορία διαμορφώνεται στα 815 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 281%.

Η ψαλίδα κερδοφόρων/ζημιογόνων συνέχισε να ανοίγει υπέρ των κερδοφόρων καθώς 8 επιπλέον εταιρίες εμφάνισαν κέρδη. Πλέον το 59% των εταιριών κινείται σε θετικό έδαφος, επίδοση η οποία είχε εμφανιστεί το 2008 άλλα με διαφορετικό αριθμό εισηγμένων εταιριών (270 εταιρίες έναντι 180). Ποιοτικά οι 106 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη είδαν βελτίωση στην κερδοφορία σχεδόν στο 32% (57 εταιρίες) ενώ 20 εταιρίες γύρισαν από ζημιογόνο αποτέλεσμα, δύο λιγότερες από το α’ εξάμηνο. Σε ότι αφορά τις ζημιογόνες 38 εταιρίες από τις 74 μείωσαν τις ζημιές τους. Τέλος ένα ενδιαφέρον στατιστικό για την χρήση του 2017 είναι ότι αποτέλεσε την καλύτερη χρήση όλων των εποχών για 28 εισηγμένες εταιρίες, εκ των οποίων οι έξι ήταν εταιρίες του FTSE-25

Ο καθαρός δανεισμός εμφάνισε μετριοπαθή αύξηση 2,7% και δεδομένης της πολύ ικανοποιητικής περυσινής και φετινής χρονιάς σε ότι αφορά τα μερίσματα (αθροιστικά άνω των 2,5 δις ευρώ) φαίνεται ότι είναι σε μια αναλογία που εξυπηρετεί τις ταμειακές ανάγκες των διανομών μερισμάτων. Οι ταμειακές ροές της χρονιάς και οι πωλήσεις παγίων ενίσχυσαν την ταμειακή θέση κατά 7,7% στα 10,3 δις ευρώ δίνοντας περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης και καλύτερους όρους πίστωσης στις εταιρίες. Η μικρή αύξηση του δανεισμού σε συνάρτηση με την αύξηση της δραστηριότητας των περιθωρίων και του ταμείου αποτελούν δείγματα υγιούς επέκτασης. Και αν μη τι άλλο σηματοδοτούν μια πετυχημένη χρονιά για τις εισηγμένες εταιρίες στο σύνολο τους.

Ελαφρώς υψηλότερη ήταν η εμφάνιση «εκπλήξεων» σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δημοσίευση. Στους διακριθέντες εντοπίζονται οι Coca Cola, Μυτιληναίος, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor oil, Aegean,και Jumbo.

Κλαδικά ξεχώρισαν οι εταιρίες μεταφορών και Υγείας καθώς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στην οργανική επίδοση παρά την οριακή αύξηση της δραστηριότητας τους. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά κινήθηκαν σε χαμηλή πτήση κερδοφορίας αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Δυνατούς ισολογισμούς και ικανοποιητική επίδοση στην τελική γραμμή είχαν ακόμα οι Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Grivalia Properties, Σαράντης, ΕΥΑΘ, Sunlight, Ευρωπαϊκή Πίστη, FFGroup και Καρέλιας. Σε μικρότερες εταιρίες οι συνήθεις ύποπτοι είχαν μια καλή χρήση: Πλαίσιο, FlexopackΈλτον ΧημικάQuest HoldingsΓΕΚΕΚρι-Κρι, AS CompanyΕΛΤΡΑΚΚαράτζης, Ικτίνος, Mermeren Combinat, ΚανάκηςElinoil, Πλαστικά Κρήτης, Πετρόπουλος και Autohellas. Στα αξιοσημείωτα και υποσχόμενα turn-around εντοπίζονται οι περιπτώσεις των Λάμψα, Ελβαλχαλκορ και Μοτοδυναμική. Αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από MIG, ΑΒΑΞ, Forthnet και Τράπεζα Αττικής.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.