ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Η ζημιά από τη FF Group και η αντίδραση

07:10 - 12 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Η ζημιά από τη FF Group και η αντίδραση
Τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση άνω του 3,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί άνω του 6%.

Μάλιστα χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε λίαν εμφατικά κόντρα στο διεθνές κλίμα, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1,82% και να κλείνει στις 758,96 μονάδες που μάλιστα ήταν και το χαμηλό ημέρας! Αυτό το σκηνικό, διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες, όπου ο Γενικός Δείκτης από το -1,20% βρέθηκε σε ελάχιστα λεπτά στο -1,82%.

Και όλα αυτά, σε μια καλή ημέρα για την αγορά ομολόγων τόσο της χώρας μας, όσο και όλου του ευρωπαϊκού νότου, ενώ με ράλι έκλεισαν τα χρηματιστήρια Ιταλίας και Ισπανίας κερδίζοντας 3,42% και 1,56% αντίστοιχα!

Πρόκειται για σύμπτωμα που μαρτυρά τον εγκλωβισμό της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη μιζέρια και την εσωστρέφεια, εν μέσω εξαιρετικά πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας και μειωμένων όγκων, ακόμη και στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Η ιστορία της Folli Follie και όλο το παρασκήνιο που υπάρχει πέριξ αυτής της υπόθεσης, αφήνει βαριά σκιά πάνω από την αγορά, ενώ από σήμερα ο τίτλος της Fourlis την αντικαθιστά στον FTSE 25.

Ρόλο στη χθεσινή πτώση του Γενικού Δείκτη έπαιξε η… ανακατωσούρα και οι αρρυθμίες που προέκυψαν από τη διαγραφή της FF Group από το Γενικό Δείκτη χωρίς άμεση (δηλαδή χθες) αντικατάσταση, κάτι που προκάλεσε «κενό» στο σύστημα, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Σήμερα λοιπόν με την προσθήκη της Fourlis θα είναι μια πιο… ορθή ημέρα, οπότε μένει να δούμε αν θα βρει δυνάμεις να αντιδράσει η αγορά, καθώς έχει φτάσει και μια ανάσα από το όριο των 757 μονάδων, επίπεδο που έθεσε ως «πάτο» ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σε πρόσφατη έκθεσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν χαθούν οι 757 μονάδες, τότε θα ακυρωθεί όλη η πρόσφατη άνοδος που έχει προηγηθεί από τις 735 μονάδες και θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μια ισχυρότερη διόρθωση προς τις 700 μονάδες. Λογικά λοιπόν, σήμερα αναμένεται αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:17 - 12 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.