ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα αποκοπής μερισμάτων και γενικών συνελεύσεων

08:33 - 25 Ιουν 2018 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Εβδομάδα αποκοπής μερισμάτων και γενικών συνελεύσεων
Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου (και του εξαμήνου) η τρέχουσα, με το μήνα να χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη μείωση στην ημερήσια αξία συναλλαγών, απόρροια της παύσης των πολλών κινήσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια που δεν αναλαμβάνουν νέα ρίσκα.

Πάντως, σε επίπεδο μετοχών και δεικτών, ο μήνας κινείται εξισορροπητικά, με το Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει οριακά κέρδη, ενώ μεικτή είναι η εικόνα στο χώρο του FTSE 25.

Η εβδομάδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει μια… δεύτερη και μάλλον πιο ψύχραιμη προσπάθεια αποτίμησης των αποφάσεων του Eurogroup. Πολλά θα φανούν από τη συμπεριφορά της αγοράς, η οποία την Παρασκευή αντέδρασε μάλλον… αλλοπρόσαλλα, καθώς από το αρχικό +2,52%, τελικώς οδηγήθηκε σε αρνητικό κλείσιμο και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας!

Πρόκειται για μια σύνθετη συμφωνία, με πολλά ερωτηματικά, άρα και δύσκολη στο «ζύγισμά» της, οπότε εύλογα και τα… σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία της αγοράς.

Φυσικά, η συμφωνία μένει να «κριθεί» στην πράξη και στην εφαρμογή – που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι κάθε παρόμοιου… συμβολαίου – ενώ η αγορά θα δείξει σήμερα και τις επόμενες ημέρες αν πραγματικά πιστεύει ότι πρόκειται για θετική, βιώσιμη και εποικοδομητική για τη χώρα εξέλιξη.

Πάντως, στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν ότι ο τζίρος σχεδόν διπλασιάστηκε συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς έφτασε στα 81,63 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται σ’ αυτή την τελευταία εβδομάδα του εξαμήνου να δούμε κάποιες κινήσεις εποχικού window dressing σε επιμέρους τίτλους.

Η ατζέντα της εβδομάδας

Πάντως, με το πέρας του 1ου εξαμήνου κλείνουν και αρκετές εκκρεμότητες, με πληθώρα γενικών συνελεύσεων αλλά και αποκοπές μερισμάτων. Σήμερα Δευτέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η ΔΕΗ, ενώ στις τακτικές συνελεύσεις εχωρίζουν αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (27/6), ΟΛΠ (28/6) Alpha Bank και Ελλάκτωρ (29/6). Ειδικά η γ.σ. της Ελλάκτωρ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη διαμάχη των μεγαλομετόχων, τις επιστολές και το έντονο παρασκήνιο.

Επίσης, χωρίς το μέρισμα χρήσης θα διαπραγματεύονται από αυτή την εβδομάδα μετοχές όπως Καρέλιας (9,2 ευρώ, αποκοπή 25/6), Motor Oil (1,0 ευρώ 25/6), Τιτάν (0,05 ευρώ 25/6 και 0,50 26/5), Coca Cola HBC (0,54 ευρώ 28/6), ΕΥΑΘ (0,221 ευρώ 28/6), ΟΤΕ (0,36 28/6), Μύλοι Κεπενού (0,028 28/6), Λάμψα (0,2 28/6) και Alpha Trust (0,5 29/6).

Σήμερα επίσης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Δημόσιας Προσφοράς του ομολογιακού δανείου της B&F Ενδυμάτων, η διαπραγμάτευση του οποίου έχει οριστεί για την προσεχή Τετάρτη 27 Ιουνίου.

Κατά τα λοιπά, τέλος εποχής αυτή την εβδομάδα από το Χ.Α. για τις Κορρές και Αθηνά, καθώς αποσύρονται από το ταμπλό, λόγω δημόσιας πρότασης από Nissos Holdings και J&P Άβαξ αντίστοιχα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:47 - 25 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.