ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι στην Ευρώπη–Θα ακολουθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών;

07:10 - 27 Ιουλ 2018 | Αναλύσεις
Ράλι στην Ευρώπη–Θα ακολουθήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών;
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν χθες οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ύστερα από την εμπορική «ανακωχή» που επετεύχθη στο Λευκό Οίκο, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο άνδρες υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν προς την κατεύθυνση «μηδενικών δασμών» σε προϊόντα πέραν του κλάδου των αυτοκινήτων, προκειμένου να μειώσουν τα εμπόδια και να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς στους τομείς των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμάκων, των ιατρικών προϊόντων και των σιτηρών.

Η πρώτη εκτίμηση των διεθνών αναλυτών είναι λίαν θετική, καθώς φαίνεται πως αποκλιμακώνεται σημαντικά η κατάσταση, αν και είναι πρόωρο για οριστικά συμπεράσματα, καθώς σε δεύτερη φάση, ίσως υπάρξουν σκόπελοι στις διαπραγματεύσεις.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματοποίησαν ισχυρή αντίδραση, με τον DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει στις 12.809 μονάδες με άνοδο 1,83%, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.480 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 δεν είχε ανάλογη αντίδραση, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,06% στις 7.663 μονάδες. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ έκλεισε στις 21.862 μονάδες με άνοδο 1,40%, ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 9.780 μονάδες.

Μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό αν μη τι άλλο σκηνικό, μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όλο το τελευταίο διάστημα δείχνει σε λήθαργο, με τζίρους κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ και μηδαμινούς όγκους, ακόμη και στον FTSE 25.

H ελληνική αγορά έχει συσσωρεύσει επί μακρόν πέριξ των 750 μονάδων, οπότε μένει να δούμε αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να βγάλει αντίδραση. Για σήμερα, ασφαλώς… θαύματα δεν αναμένονται, δεδομένου ότι το Χ.Α. – και λόγω ρηχότητας – έχει χάσει εν πολλοίς την όποια «επικοινωνία» με τις διεθνείς αγορές.

Κλειδί είναι ο τραπεζικός κλάδος, που τελευταία δείχνει εμφανή συμπτώματα αδυναμίας να βγάλει αντίδραση και να… σύρει κάποιο momentum.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:52 - 27 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.