ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πτωτικός Αύγουστος, οι τράπεζες και οι ξένοι

08:40 - 04 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Ο πτωτικός Αύγουστος, οι τράπεζες και οι ξένοι
Οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγάλο ασθενή της ελληνικής αγοράς, τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Ο κλάδος βρίσκεται σε ομηρία διαρκείας όλα τα τελευταία χρόνια, αδυνατώντας να ξεφύγει από τη μιζέρια, ενώ οι ρυθμοί «καθαρισμού» χαρτοφυλακίων είναι αργοί, τουλάχιστον για τις απαιτήσεις των καιρών.

Δεν είναι τυχαίο ότι και το μήνα Αύγουστο οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή της πτώσης στο χώρο του Large Cap, ενώ και χθες, στην πρώτη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι απώλειές τους ήταν σημαντικότατες.

Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 14,45% έναντι απωλειών 4,15% του Γενικού Δείκτη και 4,89% του FTSE 25.

Πέρα από τα δικά τους εγγενή προβλήματα, οι τράπεζες επηρεάστηκαν τον Αύγουστο καταλυτικά και από τις διεθνείς κρίσιμες εξελίξεις και κυρίως τα τεκταινόμενα σε Τουρκία και Ιταλία.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι τράπεζες δεν άρεσαν καθόλου στους ξένους και αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που και χθες, πρώτη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη, οι μετοχές πιέστηκαν εκ νέου.

Θυμίζουμε πως η Eurobank υποχώρησε το μήνα Αύγουστο κατά 16,9%, η Alpha Bank έχασε 15,3%, η Εθνική Τράπεζα 12% και η Τράπεζα Πειραιώς 11,1%. Η Εθνική ήταν εκτός διαπραγμάτευσης επί τριήμερο λόγω του reverse split, και αυτός είναι ο λόγος που  «γλίτωσε» τις πιέσεις του υπολοίπου κλάδου την περασμένη Παρασκευή.

Χθες, η Εθνική έφτασε να υποχωρεί άνω του 8% όμως έκλεισε με πτώση 4%, η Πειραιώς που επίσης έγραφε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 8,5% έκλεισε με πτώση 5,42%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,97%, ενώ η Eurobank έκλεισε με απώλειες μόλις 0,68%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.