ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η… ετυμηγορία της αγοράς θα δείξει πολλά

08:00 - 10 Σεπ 2018 | Αναλύσεις
Η… ετυμηγορία της αγοράς θα δείξει πολλά
Κρίσιμη και πολυαναμενόμενη είναι η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων, καθώς οι επενδυτές – αλλά και όλη η πολιτική σκηνή – αναμένει την ετυμηγορία της αγοράς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και την ευρύτερη αποτίμηση.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι – πιθανότατα – θα έχουμε (κατ’ αρχήν) θετική αποτίμηση, τουλάχιστον σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, έστω και αντανακλαστικά. Κάποιοι αναλυτές άλλωστε σημειώνουν με νόημα, ότι δεν ήταν τυχαία η σημαντική αποφόρτιση που έλαβε χώρα στα ελληνικά ομόλογα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Πληροφορίες τονίζουν ότι η αποφόρτιση ήρθε μετά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου σε διεθνείς επενδυτές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι δε θα γίνουν εξαγγελίες που θα έχουν δημοσιονομικές υπερβάσεις, ή υποσχέσεις που θα ακυρώνουν τα συμφωνηθέντα.

Η αίσθηση από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ότι δεν… ξεχείλωσαν δημοσιονομικά, ούτε ξέφυγαν όπως ήταν οι φόβοι της αγοράς την περασμένη εβδομάδα. Το κυριότερο είναι ότι οι εξαγγελίες «απλώθηκαν» σε βάθος τριών και τεσσάρων ετών, δεν ακυρώνουν τον τωρινό προϋπολογισμό, οπότε η αγορά δεν έχει λόγους πανικόβλητων συμπεριφορών.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε κίνηση και προσπάθεια επανάκτησης των 700 μονάδων για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα, ενώ σε επίπεδο ομολόγων, ίσως δούμε το 10ετές να κατέρχεται πέριξ του 4,15% με 4%.

Ανοδική διόρθωση των πρότερων υπερβολών 

Άλλωστε, οτιδήποτε λάβει χώρα δε θα είναι τίποτα άλλο παρά ανοδική διόρθωση και μερική τακτοποίηση των πτωτικών υπερβολών του τελευταίου διαστήματος. Δεν μιλάμε λοιπόν για κανένα σοβαρό momentum αλλαγής σκηνικού, αλλά για μερική τακτοποίηση ακροτήτων, με αφορμή ότι από την αγορά έφυγε ένας φόβος… άκρατης παροχολογίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γ.Δ. έχει συμπληρώσει εφταήμερο πτωτικό σερί χάνοντας άνω του 7% της αξίας του και πέφτοντας σε διαρκή χαμηλά ενάμιση έτους, ενώ στις τράπεζες οι απώλειες – σε επίπεδο κλαδικού δείκτη – πλησιάζουν το 18% και σε επιμέρους μετοχές το 20%.

Η αγορά λοιπόν είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και ασφαλώς αναζητά αφορμές αποφόρτισης. Μένει να δούμε λοιπόν πως η αγορά θα «κρίνει» το διήμερο εξαγγελιών του πρωθυπουργού και πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς κυρίως επενδυτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 10 Σεπ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.