ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοφανές: Στη 17η θέση των κεφαλαιοποιήσεων η Πειραιώς!

08:12 - 03 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
Πρωτοφανές: Στη 17η θέση των κεφαλαιοποιήσεων η Πειραιώς!
Η μεγαλύτερη (έστω και θεωρητικά) τράπεζα στην Ελλάδα, αποτιμάται μόλις στα 716 εκατ. ευρώ! Και ναι, αυτό αποτελεί πρώτης τάξεως είδηση, καθώς κατήλθε χθες στη 17η θέση των αποτιμήσεων του χρηματιστηρίου, μετά τη συντριπτική πτώση 13,23% που κατέγραψε! Η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 1,64 ευρώ, ήτοι στα… 0,054 ευρώ προ των reverse split που έχει πραγματοποιήσει!

Εκθέσεις ξένων οίκων, σχόλια και διαρροές πάσης φύσεως από διεθνείς αναλυτές, πίεσαν εκ νέου τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στις 554,8 μονάδες που είναι νέα χαμηλά δυόμιση και πλέον ετών ή 32 μηνών, καθώς σ' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε δει το χαμηλό 27 ετών πέφτοντας στις 420 μονάδες!

Το «χτύπημα» από τον οίκο HSBC ο οποίος επισημαίνει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, ήταν μείζονος σημασίας και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις νέες χθεσινές ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, με αιχμή την Πειραιώς που ξεχώρισε – ξανά – αρνητικά.

Οι φήμες, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα (όπως το πρόσφατο του Bloomberg για την Πειραιώς), ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κάποια στιγμή νέα κεφάλαια, προξενεί μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κλάδο, ενώ κανένας ξένος επενδυτής δε ρισκάρει επιπλέον κεφάλαια…

Όπως σημειώσαμε και τη Δευτέρα στο reporter.gr, οι λόγοι της έξτρα πίεσης της Πειραιώς είναι οι διαρροές ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την τράπεζα να αυξήσει τα κεφάλαιά της έως το τέλος της χρονιάς. Αρκετά περίπλοκο εγχείρημα, δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης της χώρας στις αγορές ομολόγων.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, ασφαλώς τα ξένα χαρτοφυλάκια «σκοτώνουν» περαιτέρω τις μετοχές τους, ρευστοποιώντας. Άλλωστε, τα τελευταία 6-7 χρόνια, οι ξένοι έχουν «κάψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν μηδενίσει κατ’ επανάληψη, οδηγούμενες σε μπαράζ από reverse split για μην εξαερωθούν εντελώς από το ταμπλό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.