ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βιβλικό» ξεπούλημα στις αγορές- Πού αποδίδεται

08:10 - 12 Οκτ 2018 | Αναλύσεις
«Βιβλικό» ξεπούλημα στις αγορές- Πού αποδίδεται
Τρομακτικά μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και χθες οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα να βλέπει τεράστιο «σήκωμα» ρευστότητας, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη πτώση σ’ όλους τους δείκτες, σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.

O Dow Jones, μετά την απώλεια 831 μονάδων την Τετάρτη, υποχώρησε εκ νέου κατά 546 μονάδες χθες, που σημαίνει ότι το τελευταίο διήμερο χάνει 1.377 μονάδες! Εξέλιξη εξαιρετικά σπάνια! Αντίστοιχα μεγάλες ήταν οι απώλειες το τελευταίο διήμερο και για τον S&P 500 αλλά και για το Nasdaq.

Την ίδια ώρα, ανάλογο… μακελειό είχε προηγηθεί και στην Ευρώπη, με τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά 1,48%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο κατά 1,94%, τον CAC 40 στο Παρίσι κατά 1,92%, ενώ αντίστοιχα μεγάλες ήταν οι πιέσεις και στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου.

Ένας συνδυασμός παραγόντων αλληλένδετων μεταξύ τους, συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι αγορές (πρωτίστως της Αμερικής) ήταν υπερ-φορτωμένες σε ακραίο βαθμό, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη πτώση τις τελευταίες ημέρες τα χρηματιστήρια απανταχού.

Οι απώλειες σχεδόν 1400 μονάδων μέσα σε ένα διήμερο για τον Dow Jones ασφαλώς είναι μια εξαιρετικά σπάνια εξέλιξη, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έως προ ελάχιστων ημερών, ο ίδιος δείκτης είχε σπάσει το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών!

Ένας συνδυασμός παραγόντων που φαίνεται πως απειλούν να αλλάξουν ευρύτερα και συστημικά το status quo στις αγορές και τις επενδύσεις, φαίνεται πως επενεργεί στην ψυχολογία των επενδυτών, οδηγώντας τους στο «σήκωμα» της ρευστότητας από το σύστημα.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν (και κλιμάκωσαν) οι ΗΠΑ, όπως και να ‘χει, διαταράσσει τις παγκόσμιες εμπορικές και οικονομικές ισορροπίες, αλλάζοντας πολλά που ίσχυαν για χρόνια.

Οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη με τον… ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών που διαρκώς περνά σε άλλη «πίστα» και άλλο επίπεδο, σαφώς επιδεινώνει την κατάσταση, με τους φόβους για νέα ρήξη να είναι υπαρκτοί και ρεαλιστικοί.

Αν σε όλα αυτά, προστεθεί και η (εδώ και καιρό) αλλαγή πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και η στροφή τους σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, αλλά και οι όψιμες προειδοποιήσεις για… φούσκα στις τεχνολογικές μετοχές, τότε καταλαβαίνουμε πως δημιουργούνται οι συνθήκες για την τέλεια καταιγίδα, ή το απόλυτο άλλοθι για μια ισχυρή διόρθωση στις αγορές.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και συνδυαστικά με τη φυγή των επενδυτών από τις… χαλαρές και εύκολες επενδύσεις, καταγράφεται άλμα 2,9% στο χρυσό, ενώ το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3%.

Τα αμερικανικά ομόλογα και ο ρόλος τους

Ρόλο – καταλύτη στην αλλαγή πλεύσης των επενδυτών παίζει ασφαλώς η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που – ασχέτως αν χθες αποφορτίστηκαν – προ ελάχιστον ημερών έφτασαν σε υψηλά 7ετίας. Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, φέρνει με τη σειρά της φόβους για επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Η άνοδος των ομολόγων των ΗΠΑ, μπορεί να πλήξει την αμερικανική οικονομία, καθώς αυξάνει άλλα κρίσιμα κόστη δανεισμού. Τα ομόλογα των ΗΠΑ λειτουργούν σαν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Αυτό σημαίνει ότι - σε αντίθεση π.χ. με τα ελληνικά ή τα ιταλικά - οι επενδυτές προτιμούν αμερικανικά ομόλογα από επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου, όπως οι μετοχές, όταν αυξάνεται η ανησυχία.

Η αύξηση των αποδόσεων, ωστόσο, μπορεί να πλήξει την οικονομία, καθώς αυξάνει άλλα κρίσιμα κόστη δανεισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου επηρεάζει ειδικότερα τα επιτόκια των εταιρικών ομολόγων, τα επιτόκια των 30ετών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, τα ετήσια επιτόκια των πιστωτικών καρτών, τα δάνεια αυτοκινήτων, τα επιτόκια των φοιτητικών δανείων, τα επιτόκια των προσωπικών δανείων και τα αποταμιευτικά επιτόκια.

Σπίτια και αυτοκίνητα παίζουν παραδοσιακά σημαντικό ρόλο στην αμερικανική οικονομία, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.