ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στην ετυμηγορία του MSCI το χρηματιστήριο

09:02 - 13 Νοε 2018 | Αναλύσεις
Με το βλέμμα στην ετυμηγορία του MSCI το χρηματιστήριο
Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η χθεσινή παρακαταθήκη της Wall Street ήταν άκρως αρνητική, με το Dow Jones να καταγράφει απώλειες άνω των 600 μονάδων, σκηνικό καθόλου συνηθισμένο.

Η κατάσταση πάντως στις αγορές έχει «αγριέψει» και προς τις δύο κατευθύνσεις, τόσο οι short όσο και οι long βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, οδηγώντας σε ακραίες διακυμάνσεις και μεγάλες μεταβολές όλο το σύστημα.

Από εκεί και πέρα, σήμερα όλο το ενδιαφέρον στο Χ.Α. θα εστιαστεί στην ετυμηγορία της Morgan Stanley Capital International (MSCI), με τις αλλαγές όμως να είναι προγραμματισμένες να ανακοινωθούν το βράδυ. Άρα τα… απόνερα και τα σοβαρά, τα αναμένουμε από την αυριανή συνεδρίαση.

Πάντως, δεν αποκλείεται και από τη σημερινή συνεδρίαση να… φανούν κάποιες αλλαγές, αν και συνήθως οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI δε διαρρέουν.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα κάποιοι αναλυτές του εξωτερικού εκτίμησαν ότι οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τραπεζικές μετοχές θα διαγραφούν από το δείκτη MSCI Emerging Markets. Αυτό όμως, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, παρ’ ότι χθες οι τρεις μετοχές που ήταν στις εκτιμήσεις των αναλυτών (Πειραιώς, Eurobank και Εθνική) δέχτηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, χάνοντας 6,59%, 5,56% και 5,17% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank ήταν πιο ανθεκτική κλείνοντας με πτώση 3,36%.

Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται οι αναλυτές να πέφτουν… έξω. Η Πειραιώς είναι μάλλον σίγουρο ότι αποχωρεί από τον MSCI Emerging Markets. Άλλωστε, πλην του -6,59% χθες, προέρχονταν από το -4,26% της Παρασκευής, ενώ χάνει 50% το τελευταίο τρίμηνο, έχοντας κεφαλαιοποίηση πλέον μόλις στα 476 εκατ. ευρώ!

Η Eurobank υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει τη διαγραφή, όπως και η Εθνική, ενώ ίσως αποχωρήσει η ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη πτώση όλων των τελευταίων μηνών. Παράλληλα, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αναβαθμιστεί ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων στους δείκτης της MSCI.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.