ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με σαφώς καλύτερους οιωνούς ξεκινά ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο

09:00 - 03 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Με σαφώς καλύτερους οιωνούς ξεκινά ο Δεκέμβριος στο Χρηματιστήριο
Με σαφώς καλύτερους οιωνούς ξεκινά ο Δεκέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά έβγαλε ένα «στοίχημα» που ήταν η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, πληρώνοντας – από τις 13 Νοεμβρίου που έγιναν γνωστές οι αλλαγές και μετά – το «μάρμαρο» των μεγάλων ρευστοποιήσεων στις τράπεζες.

Όμως και για τις διεθνείς αγορές οι οιωνοί για το Δεκέμβρη είναι σαφώς καλύτεροι, μετά τη συμφωνία κορυφής μεταξύ των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Κίνας για αναστολή στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών για τις επόμενες 90 ημέρες, ήτοι έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά το Χ.Α., όπως και να ‘χει (και ασχέτως αν μετά το διήμερο ράλι άνω του 4% υπάρξει μικροδιόρθωση), ο Δεκέμβριος μπορεί να δώσει την ευκαιρία για καλύτερο φινάλε έτους, συγκριτικά με την έως τώρα «συγκομιδή».

Το κλείσιμο του Νοέμβρη ήταν εντυπωσιακό για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, καθώς το rebalancing και η αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στον MSCI έφερε και «ξύπνημα» των long, οδηγώντας σε άνοδο περί το 4,30% το Γ.Δ. Πέμπτη και Παρασκευή.

Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,50%, ενώ την Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 1,95%, σε μια ημέρα μάλιστα που αρκετοί ανέμεναν «μακελειό». Έτσι, σε επίπεδο εβδομάδας ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 4,59%, ο FTSE 25 κέρδισε 5,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,68%.

Και όλα αυτά, θυμίζουμε, έγιναν σε έναν… Νοέμβριο όπου ο Γενικός Δείκτης κύλησε σε νέα χαμηλά 32 μηνών και στις 592,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στις 409,08 μονάδες.

Άρα ο Δεκέμβριος - βρίσκοντας το Γ.Δ. στις 630,23 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη στις 468,44 μονάδες - ξεκινά από σαφώς καλύτερη – τεχνικά και ουσιαστικά – αφετηρία. Τόσο οι τράπεζες, όσο και τα blue chips – οδηγοί, έχουν δώσει σημαντική αντίδραση στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, αλλάζοντας προς το καλύτερο την τεχνική τους εικόνα.

Πλέον, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αγόρασε χρόνο στην ζώνη των 600 μονάδων, δεν πλήρωσε νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί ωστόσο εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων για να υπάρξει αλλαγή στην βραχυπρόθεσμη τάση».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, «ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης προς το επίπεδο της επόμενης αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. Αν και η αγορά έχει επαναλάβει το συγκεκριμένο μοτίβο των ισχνών ανοδικών τιναγμάτων στο πρόσφατο παρελθόν σε αυτή την φάση έχει τις συναλλαγές με το μέρος της. Επομένως, οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.