ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η καλύτερη συνεδρίαση δυόμισι ετών και η συνέχεια στο Χ.Α.

09:08 - 04 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Η καλύτερη συνεδρίαση δυόμισι ετών και η συνέχεια στο Χ.Α.
Με αναβαθμισμένο προφίλ, τεχνικά και ψυχολογικά κινείται πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, ασχέτως αν – μετά το εντυπωσιακό τριήμερο ράλι – βγουν εύλογα σήμερα ή προσεχώς διορθώσεις, ρευστοποιήσεις, κατοχυρώσεις κερδών.

Η ουσία είναι ότι η αγορά μπήκε στο Δεκέμβριο από καλύτερη αφετηρία και δύναται να δώσει – συνδυαστικά με το διεθνές κλίμα – ένα καλύτερο κλείσιμο έτους, σε σχέση με τα έως προ λίγων ημερών δεδομένα. Άλλωστε, παραδοσιακά ο Δεκέμβριος είναι (συνήθως) καλός μήνας για τις αγορές.

Πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει τριήμερο εντυπωσιακότατης αντίδρασης, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 9,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 22,66%! Μάλιστα, το χθεσινό +4,68% του Γενικού Δείκτη, αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των τελευταίων 30 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016.

Πέραν της ποσοστιαίας ανόδου, η χθεσινή συνεδρίαση είχε πολύ καλά ποιοτικά στοιχεία, όπως πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές, σημαντικές αποδόσεις τόσο στις τράπεζες όσο κυρίως στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και του Mid Cap και μεγάλη αύξηση όγκων και τζίρων!

Η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 96,91 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να είναι μόλις 7,52 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σχεδόν 89 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρός» τζίρος συναλλαγών, σε κανονική ροή συνεδρίασης, κάτι που είχε να γίνει πάρα πολύ καιρό στο Χ.Α.

Κύριος λόγος που ανατροφοδότησε χθες τη δυναμική της αγοράς, ήταν το γεγονός ότι «κλείδωσε» οριστικά ότι δεν είναι από την Ελλάδα το νέο πολυαναμενόμενο «χτύπημα» του αμερικανικού fund QCM. Παρ’ ότι πρόσφατα είχε ανακοινώσει ότι η…. νέα Folli Follie θα είναι από Ελλάδα, Ιταλία ή Νότια Ευρώπη, εντούτοις χθες «έδειξε» μια καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης.

Αυτό, αποφόρτισε σημαντικά την ψυχολογία της ελληνικής αγοράς που είχε πληγεί τα μέγιστα απ’ όλη την τοξική και νοσηρή φημολογία για το ποια εταιρεία έχουν βάλει στόχο οι αναλυτές του (εν πολλοίς άγνωστου) επενδυτικού fund. Μένει να δούμε κατά πόσο θα κρατήσει τα κέρδη της η αγορά, ή αν κυλήσει σε διόρθωση, πόσο ισχυρή θα είναι. Πάντως, η αγορά είναι σε σαφώς καλύτερη θέση, έναντι με τα προ 6-7 ημερών επίπεδα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.