ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να γιατί αντέδρασαν οι μετοχές βιομηχανίας και μετάλλων

09:28 - 04 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Να γιατί αντέδρασαν οι μετοχές βιομηχανίας και μετάλλων
Ξέχωρα από το γενικευμένο ξέσπασμα που έλαβε χώρα χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αλήθεια είναι ότι διακρίθηκαν για τη δυναμική της αντίδρασής τους πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας, που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της βιομηχανίας και των μετάλλων.

Ο λόγος της αντίδρασης, δεν είναι άλλος από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για την τρίμηνη ανακωχή στην επιβολή νέων δασμών. Έστω και εξ αντανακλάσεως, αρκετές μετοχές του κλάδου υποδομών, κατασκευών και μετάλλων, έκαναν ράλι χθες.

Άλλωστε, θυμίζουμε πως οι δασμοί που είχαν επιβληθεί προ μηνών, είχαν επηρεάσει τις εργασίες της θυγατρικής του ομίλου Viohalco, της Σωλ. Κορίνθου που έχει σημαντικά ανοίγματα και δουλειές στις ΗΠΑ με τη διάθεση σωλήνων κ.λπ. Μάλιστα, προ τριών μηνών, είχε γίνει και ιδιαίτερο «διάβημα» ώστε να μην ισχύσουν οι δασμοί για τις ελληνικές εταιρείες.

Χθες λοιπόν, η κατάπαυση του… πυρός (έστω) για τρεις μήνες, συνέβαλε στη δυναμική αντίδραση μετοχών όπως Viohalco +7,90%, Cenergy Holdings (προήλθε από τη συγχώνευση Σωλ. Κορίνθου και Ελλ. Καλώδια) +7,77%, ElvalHalcor +9,35%, ΓΕΚ Τέρνα +8,84% κ.α.

Ασχέτως αν έχουν έργα ή ανοίγματα στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι δε θα μπουν για 90 ημέρες νέοι δασμοί, αποφορτίζει το κλίμα, «ανοίγει» λίγο τον ορίζοντα, επιτρέπει αισιοδοξία για κάποια καλύτερη συμφωνία προσεχώς… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.