ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άντεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά για πόσο;

09:10 - 07 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Άντεξε το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά για πόσο;
Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα έδειξε (και) χθες το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ημέρα που παγκοσμίως έγινε πραγματικός… χαμός στις αγορές, ασχέτως αν η Wall Street στο τέλος περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειές της. Σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκές αγορές έχασαν έως και 3,58%, το ελληνικό χρηματιστήριο – είναι αλήθεια – έβγαλε άμυνες και αναχώματα, κρατώντας μάλιστα και το όριο των 650 μονάδων.

Πρόκειται ασφαλώς για μια... παράδοξη – σε πρώτη ανάγνωση – συμπεριφορά, που μένει να δούμε αν είναι... συμπτωματική (αν και στις αγορές δεν υπάρχουν συμπτώσεις), αν έχει «υπόβαθρο», ή αν από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο θα «πληρώσει» έστω και με καθυστέρηση την πτώση…

Κάποιοι αναλυτές τόνιζαν χθες ότι το Χ.Α. είχε ήδη «λιώσει» υπερβολικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, πέφτοντας σε χαμηλά 32 μηνών για το Γενικό Δείκτη και σε νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη, οπότε περιθώρια περαιτέρω μεγάλης εξαΰλωσης δεν υπάρχουν.

Παράλληλα, επισήμαιναν ότι μέσα σ’ αυτή την πτωτική καταιγίδα, το… retail του smart money, δηλαδή τα (διεθνή) λόμπι που έχουν τις περιφερειακές αγορές για το… χαρτζιλίκι, έκαναν «ψάρεμα» ποιοτικών ελληνικών μετοχών στα ρηχά.

Έκαναν δηλαδή επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ποιοτικές μετοχές, ή μετοχές που είχαν υπερπιεστεί πολύ τελευταία, ποντάροντας στο γεγονός ότι η ελληνική αγορά δείχνει να διαμορφώνει βραχυχρόνια καλύτερο momentum συγκριτικά με το προηγούμενο δίμηνο.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι λόγω της αναδιάρθρωσης του MSCI το Χ.Α. είχε δεχτεί υπερβολικά ισχυρή πίεση, ενώ μετοχές όπως π.χ. η Πειραιώς ήταν κατ’ εξοχήν υποτιμημένη – συγκριτικά με τις υπόλοιπες τρεις – εξού και η θετική διαφοροποίηση και τα κέρδη 2,32% χθες.

Θετικά έκλεισε και η Eurobank, ενώ η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε αρκετά. Παράλληλα, σημαντικά πονταρίσματα έγιναν και στον ΟΤΕ που έκλεισε στο +0,64% με σημαντικό όγκο 621.292 τεμάχια, πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο τζίρο της συνεδρίασης με 6,72 εκατ. ευρώ.

Βοήθειες έδωσαν και τα ΕΛΠΕ ο τίτλος των οποίων έκλεισε στα 7,98 ευρώ με άνοδο 0,63% και όγκο 191.625 τεμάχια, εν μέσω μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους οίκους.

Με λίγα λόγια, η ελληνική αγορά, ως εξαιρετικά ρηχή, πιέστηκε υπέρμετρα το προηγούμενο δίμηνο και τώρα δείχνει ότι το Δεκέμβριο θα μπορούσε να δώσει καλύτερο κλείσιμο έτους. Όλα αυτά στη… θεωρία. Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα η αγορά – αναλόγως με το διεθνές κλίμα – και τι αντοχές θα δείξει την προσεχή εβδομάδα… Το σημειώνουμε αυτό, καθώς και άλλη φορά η ελληνική αγορά έχει δείξει… αργά αντανακλαστικά – είτε στην πτώση, κυρίως, είτε στην άνοδο, όμως τελικώς, σοβαρή διαφοροποίηση από το ευρύτερο κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.