ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέμεινε από «καύσιμα» το Χρηματιστήριο–Ο τζίρος θα κρίνει την αντίδραση

08:10 - 12 Δεκ 2018 | Αναλύσεις
Ξέμεινε από «καύσιμα» το Χρηματιστήριο–Ο τζίρος θα κρίνει την αντίδραση
Παρ’ ότι η αγορά μπήκε σ’ αυτή την εβδομάδα από πλεονεκτικότερη θέση σ’ ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα έναντι του προηγούμενου διαστήματος, εντούτοις δεν κατάφερε να κρατήσει τα θετικά πρόσημα στο Γενικό Δείκτη, «κρεμώντας» χαμηλότερα.

Χθες, σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκές αγορές «επέστρεψαν» με σημαντική αντίδραση, το Χ.Α. έδειξε μεγάλη εσωστρέφεια και αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης. Κυρίαρχο πρόβλημα της αγοράς στις δύο πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια σταμάτησαν τις κινήσεις τους, περιμένοντας ουσιαστικούς καταλύτες.

Ειδικά χθες, η αγορά «κρέμασε» στο φινάλε και στις δημοπρασίες κλείνοντας πτωτικά, παρ’ ότι σ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινούνταν σε θετικό έδαφος, κάτι που οφείλεται στον πενιχρό τζίρο. Μάλιστα, οκτώ μη τραπεζικά blue chips έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και ήταν η αιτία για το αρνητικό κλείσιμο της αγοράς.

Η αγορά έχει γίνει ακόμη πιο ρηχή, καθώς χθες, τέσσερα blue chips του Large Cap διακίνησαν όγκο μικρότερο των 10 χιλ. τεμαχίων, ενδεικτικό του κλίματος απαξίωσης, ενώ ελάχιστες μη τραπεζικές μετοχές ξεπέρασαν σε όγκο τα 100 χιλ. τεμάχια!

Στον ΟΛΠ διακινήθηκαν μόλις 2.788 τεμάχια, στην ΕΥΔΑΠ μόλις 6.665, στο Σαράντη 7.240 τεμάχια και στη Fourlis 9.675 τεμάχια!

Ο συνολικός τζίρος της συνεδρίασης έφτασε στα 45,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 20,71 εκατ. ευρώ, ήτοι το 46% του συνόλου ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 25 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, τη Δευτέρα, ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 22,60 εκατ. ευρώ!

Είναι σαφές λοιπόν ότι το… κρέμασμα της αγοράς αυτό το διήμερο οφείλεται στην αδυναμία να απορροφηθεί η έστω και ελάχιστη προσφορά που βγαίνει.

Η δυνατότητα αντίδρασης θα εξαρτηθεί από το εάν θα ενισχυθεί, έστω και λίγο, η αξία συναλλαγών σήμερα και προσεχώς.

Μετά από το 6ήμερο πτωτικό σερί, ο Γ.Δ. έχει απώλειες περί το 3,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί περί το 10%. Η αγορά, χρωστά αντίδραση, ενώ κατά τη γνώμη μας, παρά το πτωτικό σερί, δεν έχουν… ακυρωθεί τα κεκτημένα από το πρόσφατο ραλάκι, που «ξεκόλλησε» το Γενικό Δείκτη από τη ζώνη των 600 μονάδων.

Η κίνηση από τις 600 στις 660 μονάδες έγινε ταχύτατα, ενώ κατόπιν υπήρξε αποφόρτιση. Μένει να δούμε αν θα βρεθούν δυνάμεις για να οδηγήσουν εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 650 – 660 μονάδων, ώστε το Χ.Α. να διεκδικήσει ένα καλύτερο κλείσιμο έτους, συγκριτικά με τα έως τα τέλη του Νοέμβρη δεδομένα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.