ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φάτσα» με τα χαμηλά τριετίας ξανά το Χ.Α.

09:11 - 04 Ιαν 2019 | Αναλύσεις
«Φάτσα» με τα χαμηλά τριετίας ξανά το Χ.Α.
Πάλεψε με… νύχια και με δόντια χθες το ελληνικό χρηματιστήριο να κρατήσει το όριο των 600 μονάδων και στο τέλος τα κατάφερε. Με τη στήριξη των ισχυρών – μη τραπεζικών – blue chips κατάφερε να μην κυλήσει κάτω από τις 600 μονάδες, αν και για μεγάλο τμήμα της συνεδρίασης, ευρίσκονταν πολύ κοντά σ’ αυτό το όριο.

Πλέον όμως η κατάσταση στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολη, τόσο δύσκολη όσο ποτέ την τελευταία 10ετία! Ήδη ο Dow Jones βρίσκεται χαμηλότερα σχεδόν κατά 4.000 μονάδες από τα ιστορικά υψηλά του 2018 στην περιοχή των 26.800 μονάδων, κλείνοντας χθες στις 22.685,22 μονάδες, με νέες απώλειες 660 μονάδων ή ποσοστό 2,83%!

Τα «τύμπανα» του πολέμου χτυπούν ολοένα και πιο δυνατά στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οπότε η ρηχή, μικρή, αδύναμη και περιφερειακή ελληνική αγορά, είναι αδύνατον να αντέξει, έστω και στο όριο των 600 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε εξ ολοκλήρου το σχεδόν 10ετές bull market, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τις... επιταγές των μεγάλων χαρτοφυλακίων, τη μείωση του ρίσκου και το «σήκωμα» της ρευστότητας. 

Το σκηνικό παγκοσμίως διαφοροποιείται, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που είχαν κεντρική και καταλυτική ευθύνη για τη φρενήρη δυναμική του πρωτοφανούς σε διάρκεια και οικουμενικότητα bull market, τώρα φέρνουν αναδίπλωση.

Η Apple, ο τεχνολογικός γίγαντας που το 2017 άγγιξε το 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, επιβεβαίωσε τους φόβους, προχωρώντας σε μείωση προσδοκιών για πωλήσεις.

Αυτό έφερε ιστορική πτώση στη μετοχή σε ποσοστό 9,9% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της, ενώ υποχωρεί 38,8% από τα ιστορικά υψηλά των 232,07 δολαρίων που είχε «αγγίξει» στις 3 Οκτωβρίου 2017, δηλαδή πριν από περίπου 15 μήνες.

Πρόκειται για τη μετοχή – σύμβολο του αμερικανικού… θαύματος των αγορών τα τελευταία χρόνια, συνεπικουρούμενη φυσικά από τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως Amazon, Google, Facebook κ.λπ.

Εντός αυτού του σκηνικού, είναι σαφές ότι το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το παγκόσμιο… κύμα των αγορών. Άρα, είναι σχεδόν… νομοτελειακό ότι πολύ σύντομα η ελληνική αγορά θα δει νέα χαμηλά τριετίας, χάνοντας τις 600 μονάδες… Θυμίζουμε ότι το χαμηλό σχεδόν τριών ετών είναι στις 592,70 μονάδες που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 20 Νοεμβρίου 2018…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.