ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Υψηλά 4,5 μηνών με τις ενεργειακές μετοχές στο προσκήνιο

09:25 - 21 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Υψηλά 4,5 μηνών με τις ενεργειακές μετοχές στο προσκήνιο
Σε νέα υψηλά τεσσεράμισι μηνών διαπραγματεύεται το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας μάλιστα χθες υψηλότερα από τις 670 μονάδες για πρώτη φορά από τις 4 Οκτωβρίου 2018. Οι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο της αγοράς και παρ’ ότι δεν υπάρχουν ισχυροί όγκοι και τζίροι, εντούτοις, τεχνικά, το momentum είναι υπέρ τους.

Η χθεσινή ήταν η 19η ανοδική συνεδρίαση στις 24 τελευταίες από τα μέσα Ιανουαρίου, μια εντυπωσιακή αν μη τι άλλο στατιστική που μαρτυρά ότι βραχυπρόθεσμα, οι αγοραστές κάνουν… παιχνίδι. Φυσικά, δεν πρόκειται για καμιά σοβαρή αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης ούτε καν μεσοπρόθεσμης, ούτε πρόκειται για καμιά ουσιαστικού τύπου ανάκαμψη που θα μπορούσε να ελκύσει επενδυτές στην αγορά.

 

Αυτό που λαμβάνει χώρα είναι μια μίνι εξισορρόπηση των πρότερων πτωτικών ακροτήτων στις τράπεζες, που βάδιζαν σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά, αλλά και μια εύλογη και λογική κίνηση περιορισμού του gap που υπάρχει με την αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων βρίσκονται σε χαμηλά 7-8 μηνών.

 

Το θετικό με την αγορά είναι ότι κάνει ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και βρίσκει βοήθειες και από μετοχές πέρα από τις τράπεζες, ενώ βγαίνουν διαρκώς στο προσκήνιο οι ενεργειακές μετοχές. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης, που τόνισε – στην ετήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων – ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τα ηνία της αγοράς τα παίρνουν οι ενεργειακές μετοχές.

 

Χθες λοιπόν, οδηγοί της ανόδου ήταν η Motor Oil που ενισχύθηκε κατά 3,17%, η Τέρνα Ενεργειακή που κέρδισε 3,13% κλείνοντας στα 6,60 ευρώ που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών και η Μυτιληναίος που κέρδισε 2,37% κλείνοντας στα 9,07 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου οκτώ μηνών. Ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών, είναι – και θα παραμείνει – στο προσκήνιο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:30 - 21 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.