ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων

08:45 - 22 Φεβ 2019 | Αναλύσεις
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις στρέφονται ξανά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων
Ξεπαγώνει μετά από ένα 10μηνο η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το εμπάργκο που είχαν κηρύξει οι τραπεζίτες να περιορισθεί η έκδοση εταιρικών ομολογιών διότι επηρεάζει τις καταθέσεις δείχνει να ξεπερνιέται και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα έχουμε την έκδοση 7ετούς εταιρικού ομολόγου από την Aegean Airlines.

Στόχος της εταιρίας που ελέγχεται και διοικείται από την οικογένεια Βασιλάκη είναι να αντληθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ. Κορυφαία πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε την είδηση προσθέτοντας ότι <νομίζω είναι θέμα λίγων εβδομάδων να έχουμε την δημόσια εγγραφή της Aegean Airlines>. Παράλληλα η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι <μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άλλο ενημερωτικό δελτίο που πρέπει να εγκρίνουμε και αφορά την έκδοση εταιρικών ομολόγων>.

 

Εναλλακτική λύση

 

Η εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2016, προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε επενδυτές που είναι απογοητευμένοι από τις ζημίες των χαρτοφυλακίων τους, αφού τα επιτόκια που διαπραγματεύονται οι ομολογιακές εκδόσεις είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τις τραπεζικές αποδόσεις. Βέβαια, πάντα οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ποτέ αυτές οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες, καθώς πολλά αρνητικά γεγονότα μπορούν να συμβούν σε μια εταιρεία και να ανατρέψουν τη θετική πορεία της.

 

Αποταμιευτές οι περισσότεροι επενδυτές

 

Η βασική αιτία που στρέφει τους καταθέτες στις ομολογιακές εκδόσεις που είχαν υπερκαλυφθεί την τελευταία διετία, είναι η χαμηλή απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει υποχωρήσει περίπου στο 0,5%, ακόμη και για μεγάλα ποσά, τη στιγμή που το μέσο επιτόκιο των εταιρικών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα κάτω από το 3% εάν μιλάμε για τα εταιρικά ομόλογα του Μυτιληναίου, του ΟΠΑΠ και της Coral.. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας είναι μικροεπενδυτές και το μέσο ποσό τοποθέτησης είναι μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές φεύγουν από προθεσμιακές καταθέσεις για να τοποθετηθούν σε εταιρικά ομόλογα, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς δεν επιζητούν μόνον την ασφάλεια των χρημάτων. Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για συνειδητοποιημένη κατηγορία μικροεπενδυτών που γνωρίζει ότι το κεφάλαιο το «εγγυάται» ο εκδότης και τοποθετείται γιατί πιστεύει στις προοπτικές της επιχείρησης.

 

Παράλληλα, αυτή η κατηγορία είναι σε θέση να γνωρίζει και τους κινδύνους της επένδυσής της, αφού πρόκειται για διαπραγματεύσιμο τίτλο στη δευτερογενή αγορά, που υπόκειται στις αβεβαιότητες των επιχειρηματικών επιλογών της συγκεκριμένης επιχείρησης ή της οικονομίας γενικότερα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, ο κύριος όγκος των κεφαλαίων που τοποθετούνται σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις από μικροεπενδυτές-πελάτες των τραπεζών προέρχεται από τις καταθέσεις. Συγκεκριμένα, το 70% των ποσών που επενδύονται σε ελληνικά εταιρικά ομόλογα αυτής της κατηγορίας είναι κεφάλαια που μεταφέρονται από τις καταθέσεις που τηρούν στις τράπεζες, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 20%, είναι από χρήματα που βγαίνουν από θυρίδες ή μετρητά που διακινούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.

 

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:08 - 21 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.