ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τζίρος καθορίζει την… ποιότητα της πορείας του Χ.Α.

08:16 - 13 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Ο τζίρος καθορίζει την… ποιότητα της πορείας του Χ.Α.
Επανάκτησε οριακά τη ζώνη ψυχολογίας των 700 μονάδων χθες το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως να θεωρείται… εξασφαλισμένη η κατοχύρωση αυτής της περιοχής. Όμως, το γεγονός ότι υπήρξε αποφόρτιση και στα ομόλογα, ύστερα από την ανοδική διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, βοήθησε σημαντικά την αγορά.

Το θετικό χθες είναι ότι υπήρξε και αύξηση της αξίας συναλλαγών. Θυμίζουμε πως η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας έλαβε χώρα με κατακόρυφη μείωση του τζίρου, ενώ η αφύπνιση και το ανοδικό κλείσιμο χθες, ήρθε με εκ νέου αύξηση συναλλαγών.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό στοιχείο – κλειδί, που από μόνο του μαρτυρά ότι οι long έχουν τον έλεγχο της αγοράς και γενικώς δεν υπάρχει διάθεση να «σηκωθεί» η κυκλοφορούσα ρευστότητα από την αγορά.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα όπου ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 2,25% και ο τραπεζικός δείκτης σε ποσοστό 3,37%, η μέση αξία συναλλαγών κατήλθε στα 45,7 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 44,3% έναντι της αμέσως προηγούμενης όπου ο μέσος τζίρος ήταν πάνω από 81 εκατ. ευρώ.

Χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 59,17 εκατ. ευρώ, αν και το 1/6 αυτών, ήτοι 9,71 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Όμως, το γεγονός της μείωσης του τζίρου στις πτωτικές συνεδριάσεις και της αύξησης στις θετικές, πιστοποιεί ότι – τουλάχιστον βραχυχρόνια – τον έλεγχο τον έχουν οι long. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν διαθέσεις να σηκωθεί η ρευστότητα από την αγορά.

Βεβαίως, η ελληνική αγορά παραμένει πολύ ρηχή και εύκολα… ελεγχόμενη, ασχέτως με τη μικρή αύξηση της αξίας συναλλαγών. Ισχυρό και αξιόπιστο βάθος δεν υπάρχει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.