ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαφή σημάδια κόπωσης στο Χ.Α.-Θετική η πτώση του τζίρου

09:52 - 20 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Σαφή σημάδια κόπωσης στο Χ.Α.-Θετική η πτώση του τζίρου
Σαφή σημάδια κόπωσης δείχνει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αυτή την εβδομάδα, με τους αγοραστές να «κρύβονται» ελλείψει σοβαρών θετικών καταλυτών, επιτρέποντας στους πωλητές ακόμη και με μικρές συναλλαγές να οριοθετούν το κλίμα.

Και μόνο ότι η χθεσινή πτώση ήταν η μεγαλύτερη – ποσοστιαία – του 2019, δείχνει ότι υπήρξε αποφασιστικότητα από την πλευρά των πωλητών, έστω και αν έγινε ξανά με μειωμένο τζίρο έναντι της περασμένης εβδομάδας. Οι τράπεζες απώλεσαν έως το 6,07% της αξίας τους, ενώ τα μη τραπεζικά blue chips έχασαν έως 4,36%.

Στο «λύσιμο» των αναστολών προς το φινάλε της συνεδρίασης έπαιξε το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελική συμφωνία αναφορικά με το διάδοχο πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας μεταξύ της κυβέρνηση και των θεσμών στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Πρόκειται τον περιβόητο νόμο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», όπου εκτός από την α' κατοικία περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, με τις διαφορές να παραμένουν σημαντικές. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορίζοντα το EwG της 25ης Μαρτίου.

Έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο που ασφαλώς έχει σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, υποχώρησε με το Γενικό Δείκτη να χάνει και τις 720 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας και στις 714,44 μονάδες με πτώση 1,51%,

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,57 εκατ. ευρώ, έναντι 39,48 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα. Και όλα αυτά, ενώ την περασμένη Παρασκευή ο τζίρος πλησίασε τα 84 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές του περασμένου πενθημέρου ήταν κοντά στα 71 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή και οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν που κατευθύνεται η κατάσταση, αλλά ασφαλώς μια πτώση κάτω από τις 710 ή 700 μονάδες θα ήταν εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη καθώς θα αναιρούσε σημαντικά από τα κεκτημένα, κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι της αγοράς.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:02 - 20 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.