ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι εισηγμένες δεν επηρεάζονται από τις εθνικές εκλογές Κύριο

09:07 - 22 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Γιατί οι εισηγμένες δεν επηρεάζονται από τις εθνικές εκλογές
Είναι η πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση και τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις που οι εισηγμένες εταιρίες δεν δείχνουν να επηρεάζονται από τις εθνικές εκλογές της φετινής χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ετήσιες εκθέσεις των εισηγμένων που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα δεν λαμβάνεται ως αρνητικός παράγοντας οι εθνικές εκλογές. Μάλιστα δεν γίνεται σχεδόν καθόλου αναφορά. Αντίθετα τονίζεται α) η αυξημένη φορολόγηση, β) η ανάγκη επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και γ) τα προβλήματα στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις κύριες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας που συνεχίζουν να επηρεάζουν τις οικονομικές προοπτικές.

 

Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά από πλευράς κερδοφορίας των εισηγμένων από το 2009 την τελευταία χρονιά πριν εισέλθει η χώρα στην δεκαετή κρίση.

Όπως θα αποτυπωθεί και στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων που ξεκίνησαν να δημοσιοποιούνται αυτό το διάστημα και θα ολοκληρωθούν στις 30 Απριλίου 2019 θα καταγραφεί ουσιαστική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα με το EBITDA (λειτουργική κερδοφορία) να έχει επιστρέψει στην τελευταία χρονιά (2009) πριν την έλευση της κρίσης στη χώρα μας.

 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών κάνουν λόγο για καθαρή κερδοφορία μετά από φόρους το 2018 που θα υπερβεί τα 3,5 δισ. ευρώ από 2,87 δισ. ευρώ το 2017. Πρόκειται για μία επίδοση που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, ενώ σε αυτή δεν συμμετέχει ο τραπεζικός κλάδος.

 

Η αύξηση αυτή δεν αποτυπώνει κάποιο σημαντικό αναπτυξιακό άλμα της χώρας αλλά καταγράφεται λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επιχειρηματικών κερδών κατά τα προηγούμενα χρόνια.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.