ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις που αναμένει τον Απρίλιο το ΧΑ Κύριο

10:57 - 25 Μαρ 2019 | Αναλύσεις
Οι επιχειρηματικές εξελίξεις που αναμένει τον Απρίλιο το ΧΑ
Πλούσιος από επιχειρηματικές εξελίξεις θα είναι ο φετινός Απρίλιος αφού μία σειρά από εταιρικά γεγονότα έχουν μεταφερθεί για τον επόμενο μήνα. Οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση επιχειρηματικών συμφωνιών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αναδειχθούν νέα επιχειρηματικά σχήματα.

ΕΛΠΕ
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη που αναμένεται είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων. Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ πήρε παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου 2019. Η κυβέρνηση αναμένει προσφορές από την αμερικανικο-ελβετική κοινοπραξία των Carlyle-Glencore και το ολλανδο-αλγερινό σχήμα των Vitol-Sonatrach.Tαυτόχρονα όμως με το διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ θα ξεκινήσει και ο διαγωνισμός για τη πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το ζητούμενο βέβαια ειναι για προχωρούν παράλληλα αυτοί οι 2 διαγωνισμοί και μάλιστα σε μία εκλογική χρονιά. Ισως η απάντηση είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει άμεση ανάγκη να εισπράξει το 1,57 δισ. Ευρώ συνολικά από τις αποκρατικοποιήσεις το 2019.

ΙΑΣΩ
Πιθανότα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα πρέπει να αναμένεται η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από το αμερικανικό fund Oaktree Capital για την εξαγορά της πλειοψηφίας του Ιασώ. Οι πληροφορίες θέλουν, επίσης, να υπάρχει βελτιωμένη προσφορά, ακόμη και πάνω από το 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Εάν επιτευχθεί η συμφωνία, θα πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Oaktree στην Ελλάδα στον χώρο της Υγείας, όχι όμως και γενικότερα στη χώρα μας, αφού το επενδυτικό κεφάλαιο, με υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 124 δισ. δολάρια, έχει προχωρήσει από το 2014 σε συμφωνία με την εταιρία Σάνη Α.Ε. (συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη) για την ανάπτυξη πολυτελών resorts, της αλυσίδας Ikos. Η αλυσίδα έχει επενδύσει, ήδη, στη Χαλκιδική, πέρυσι προχώρησε στο άνοιγμα πεντάστερης μονάδας στην Κέρκυρα και στις 15 Μαΐου ετοιμάζεται για το άνοιγμα ξενοδοχείου στην Κω.

ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
Τέλος εποχής για τις Μινωϊκές Γραμμές, συμφερόντων του ιταλού εφοπλιστή Εμμανουέλε Γκριμάλντι, καθώς η εταιρία μέχρι το Πάσχα θα έχει αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 5 Απριλίου 2019 ολοκληρώνεται η περίοδος της δημόσιας πρότασης που έχει δώσει η εταιρία στους μετόχους της για να παραδώσουν τις μετοχές τους, με αντίτιμο 2,40 ευρώ για κάθε μετοχή. Μέχρι σήμερα η διαδικασία εξελίσσεται ικανοποιητικά και αναμένεται η διοίκηση των Μινωϊκών Γραμμών να συγκεντρώσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου και να αιτηθεί της διαγραφής από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

ΕΒΖ
Όλα δείχνουν ότι, τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς θα καταθέσει αίτηση υπαγωγής της ιστορικής βιομηχανίας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα. Με την αίτηση αυτή, η τράπεζα, ως ο σημαντικότερος πιστωτής της ΕΒΖ, θα ζητήσει από το δικαστήριο τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας να εισφερθούν σε τρεις ξεχωριστές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού. Παράλληλα, θα αιτηθεί οι προμηθευτές της επιχείρησης να υποστούν βαθύ «κούρεμα» των οφειλομένων της βιομηχανίας προς αυτούς, έως και 90%. Με την πράξη αυτή, εκτιμάται ότι θα τεθεί τέλος στη βιομηχανική δραστηριότητα της κρατικής επιχείρησης.

ΣΙΔΜΑ - ΜΠΗΤΡΟΣ
Ίσως είναι το πιο πολύχρονο τραπεζικό «σίριαλ» στο Χρηματιστήριο, αφού οι επαφές των πιστωτριών τραπεζών για τη συγχώνευση της ΣΙΔΜΑ με την Μπήτρος έχουν εισέλθει στον τέταρτο χρόνο συζητήσεων. Ακόμη και σήμερα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, γεγονός που καθυστερεί την εξυγίανση των δύο επιχειρήσεων οι οποίες ευελπιστούν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη, συμμετέχοντας, μέσω των προϊόντων τους, στα επικείμενα έργα κατασκευής που έχουν ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

J&P ΑΒΑΞ
Η αλλαγή ονομασίας, όπως και σειρά ενεργειών σε επίπεδο διοίκησης και εργοταξίων εξωτερικού, έχει σαν στόχο να καταστήσει σαφές στην αγορά πως η εισηγμένη έχει ξεχωριστή πορεία σε σχέση με την J&Ρ Overseas, η οποία βρίσκεται πλέον υπό ειδική διαχείριση, εν μέσω δικαστικής διένεξης μεταξύ των μετόχων, δηλαδή των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Η οικογένεια Ιωάννου, που είχε τα τελευταία χρόνια και τον έλεγχο της J&Ρ Άβαξ, έχει από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει πως ο ελληνικός κατασκευαστικός όμιλος ακολουθεί αυτόνομη πορεία, είχε διοικητική και μετοχική αυτοτέλεια σε σχέση με την J&Ρ Overseas και πως, από την πλευρά της, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξή του. Όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην επαναληπτική συνέλευση της εισηγμένης, την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

ATTICA GROUP
Δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του μεγαλύτερου ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, αυτού της Αttica Group, δέχτηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Tον όμιλο, που εκτελεί δρομολόγια με 30 πλοία σε όλο το Αιγαίο, στο Κρητικό πέλαγος και την Αδριατική, διεκδικούν τρεις αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσσοί. Πιθανότατα μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από την πιστώτρια τράπεζα η συμφωνία πώλησης του στόλου της εισηγμένης ακτοπλοϊκής είτε στην DK είτε στη σύμπραξη Goldman Sachs-Lone Star. Το ύψος της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και, ουσιαστικά, η Πειραιώς θα απελευθερωθεί από ένα μεγάλο τραπεζικό βάρος.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.