ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άριστους οιωνούς ξεκίνησε ο Απρίλιος για το Χ.Α.

08:22 - 02 Απρ 2019 | Αναλύσεις
Με άριστους οιωνούς ξεκίνησε ο Απρίλιος για το Χ.Α.
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο Απρίλιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, δικαιώνοντας όσους αναμένουν έναν εξαιρετικό μήνα για την αγορά, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές εξελίξεις που θα ευνοήσουν την κινητικότητα στο Χ.Α.

Η αγορά στο 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου είχε συσσωρεύσει με μειωμένους όγκους και τζίρους, συγκεντρώνοντας δυνάμεις, ενώ χθες με οδηγό τις τράπεζες, ξέσπασε ανοδικά κλείνοντας μάλιστα σε νέα υψηλά εφτά μηνών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 740 μονάδες για πρώτη φορά από τα τέλη του Αυγούστου 2018, οπότε πλέον αναβαθμίζονται και οι… απαιτήσεις των συνδαιτυμόνων στην αγορά. Πλέον, επόμενος στόχος είναι η διάσπαση της ευρύτερης ζώνης των 750 μονάδων, που θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα και για κίνηση προς τις 780 και 800 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο λαμβάνει χώρα διαδικασία προεξόφλησης ότι τα χειρότερα είναι πίσω, μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ανοίγει το δρόμο ώστε οι τράπεζες να μπουν σε μια πιο συγκεκριμένη και σίγουρη τροχιά εξυγίανσης.

Ο νόμος αναμένεται να γίνει δεκτός από την Ε.Ε. οπότε στο Eurogroup της προσεχούς Παρασκευής 5 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων και μαζί με τη δόση ανοίγει ο δρόμος για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Κατόπιν, επίκεται στις 27 τρέχοντος η ετυμηγορία της Standard & Poor’s όπου θα υπάρξει αναβάθμιση, κάτι που να βοηθήσει για καινούρια έξοδο στις αγορές.

Γενικότερα οι επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες αναμένεται να είναι θετικές για τις τράπεζες, που έτσι κι αλλιώς είναι ο κλάδος που ευνοείται πιο άμεσα και πιο γρήγορα, καθώς είναι ο κλάδος που καθρεφτίζει κάθε μικρή ή μεγάλη βελτίωση σε δημοσιονομικό επίπεδο, σε επιτόκια δανεισμού, αλλά και σε επίπεδο μείωσης του ρίσκου χώρας.

Συνδυαστικά με όλα αυτά λειτουργεί και η ευρύτερη κινητικότητα που υπάρχει σε επιχειρηματικό επίπεδο, με αρκετές εξελίξεις, εξαγορές, σενάρια αλλά και δημόσιες προτάσεις.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ένα μπαράζ δημοσίων προτάσεων και εξαγορών, καθώς μετά τη δημόσια πρόταση της περασμένης Παρασκευής για την Κανάκης, ήρθε η κατάθεση δημόσιας προσφοράς για το ΙΑΣΩ από το αμερικανικό fund Oaktree, ενώ η Invel άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης για το 32,6% της Πανγαία, έναντι 390 εκατ. ευρώ!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.