ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά εννέα μηνών το Χ.Α. με τζίρο-διεύρυνση επιλογών

08:15 - 12 Απρ 2019 | Αναλύσεις
Σε υψηλά εννέα μηνών το Χ.Α. με τζίρο-διεύρυνση επιλογών
Συνεχίζει να προεξοφλεί θετικά τις εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο, ακόμη και στις διορθωτικές συνεδριάσεις.

Η χθεσινή ήταν η πιο ποιοτική συνεδρίαση όχι μόνο του Απριλίου αλλά των τελευταίων πολλών εβδομάδων στο Χ.Α., με διεύρυνση πρωταγωνιστών, κινητικότητα (και) στα small caps και κυρίως, σημαντική αύξηση του τζίρου.

Μάλιστα, ο Γ.Δ. είχε να κλείσει στις 764 μονάδες από τις 19 Ιουνίου 2018, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλέον σε υψηλά σχεδόν εννέα μηνών.

Η εικόνα είναι «συμπαγής», χωρίς ακρότητες και χωρίς ιδιαίτερες εξαλλοσύνες, ενώ πλην των τραπεζών υπάρχει αφύπνιση και μετοχών της πραγματικής οικονομίας, ενώ χθες αρκετά μικρομεσαία «χαρτιά» βγήκαν στο προσκήνιο.

Κυριότερο ποιοτικό στοιχείο είναι ο τζίρος που χθες έφτασε στα 82,90 εκατ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων και ένας από τους μεγαλύτερους γενικότερα των τελευταίων πολλών μηνών.

Πως διαμορφώνεται πλέον η τεχνική εικόνα

Έχοντας κατοχυρώσει με χαρακτηριστική ευκολία μάλιστα τη ζώνη ψυχολογίας των 750 μονάδων, πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει ως μεγάλα στοιχήματα τις 780 και αργότερα τις 800 μονάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει, ή ότι θα γίνει άμεσα.

Αν υπάρξει έγκυρη διάσπαση των 765 μονάδων, τότε δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 773, 780 και 790 μονάδες. Στον αντίποδα, οι στηρίξεις συναντώνται ασφαλώς στον… κόμβο των 750 μονάδων και κατόπιν στις 744 και 730 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του Γενικού Δείκτη δεν είναι το… άπαν, ούτε είναι ο απόλυτος μπούσουλας για την ενασχόληση με τις μετοχές. Υπάρχουν δεκάδες μετοχές, όλων των αποτιμήσεων που το 2018, όταν ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 24%, αυτές κινήθηκαν ανοδικά! Μάλιστα, πάνω από τις μισές μετοχές το 2018 κινήθηκαν ανοδικά, πιστοποιώντας ότι κινήθηκαν ανεξάρτητα από τις «προσταγές» του Γ.Δ.

Ακόμη λοιπόν κι αν συσσωρεύσει η αγορά στα τωρινά επίπεδα ή πέριξ αυτών, υπάρχουν μετοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, είτε λόγω αποτελεσμάτων, είτε λόγω… deal, είτε λόγω επιχειρηματικών projects, είτε λόγω εισαγωγής τους σε κάποιους διεθνείς δείκτες.

Άλλωστε, η άνοδος των αποτιμήσεων, δε θα αργήσει να ξαναβάλει τις τράπεζες αλλά και τα blue chips στο προσκήνιο των ξένων οίκων, με την επάνοδο σε δείκτες όπως ο MSCI. Παράλληλα, το ράλι των ομολόγων και η μείωση του ρίσκου χώρας, ασφαλώς και βελτιώνει την πρόσβαση των εταιρειών στα διεθνή κεφάλαια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…

Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 12 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.