ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι λόγοι που συντηρούν το momentum στο Χ.Α.

08:19 - 16 Απρ 2019 | Αναλύσεις
Οι λόγοι που συντηρούν το momentum στο Χ.Α.
Ένας συνδυασμός παραγόντων με κοινό παρονομαστή τη μείωση του country risk όπως αυτό αντανακλάται στις αποδόσεις των ομολόγων «ευθύνεται» για το ακάθεκτο momentum της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που και κατά τη διάρκεια του Απριλίου εντυπωσιάζει.

Πτώση ομολόγων, επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, πληρωμή του ΔΝΤ, έξοδος στις αγορές με… βατό επιτόκιο, βελτίωση στα «τοξικά» των τραπεζών, καλά αποτελέσματα εταιρειών για το 2018 και εν γένει επιχειρηματική κινητικότητα, είναι οι λόγοι που λιγότερο ή περισσότερο, τροφοδοτούν τη δυναμική της αγοράς.

Σε δέκα ημέρες από τώρα, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ 26 Απριλίου ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's αναμένεται να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒ- από Β+ ή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα. Αυτό, θα δώσει επιπλέον αέρα στα ομόλογα, που ήδη προεξοφλούν αυτή την αναβάθμιση, ενώ θα ανοίξουν το δρόμο για την επόμενη έξοδο στις αγορές, που θα γίνει αρχές Μαΐου.

Επίσης, στις 3 Μαΐου υπάρχει η ετυμηγορία του καναδικού οίκου DBRS όπου και εδώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα από Β high σε ΒΒ/Β που αντιστοιχεί στο ΒΒ- της Fitch. Θυμίζουμε πως η ελληνική οικονομία ήδη βαθμολογείται σε ΒΒ- από τον αμερικανικό οίκο Fitch.

Παράλληλα, η μερική αποπληρωμή των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειολογικά αλλά και ουσιαστικά, θα είναι μια εμπροσθοβαρής κίνηση, καθώς θα μειώσει σημαντικά και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.