ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διεθνείς αγορές βρίσκουν σε καλό timing το Χ.Α.

07:17 - 24 Απρ 2019 | Αναλύσεις
Οι διεθνείς αγορές βρίσκουν σε καλό timing το Χ.Α.
Η «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών όλο το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το χθεσινό κλείσιμο των δύο εκ των τριών δεικτών της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά, βρίσκει σε καλό timing το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παρ’ ότι κανείς δεν ξέρει ποια πορεία θα έχουν οι διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα, ίσως το Χ.Α. να έχει μια… δεύτερη ευκαιρία να καρπωθεί – έστω λίγα – από το παγκόσμιο πάρτι που λαμβάνει χώρα εδώ και σχεδόν μια 10ετία.

Η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. – λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και των ευρύτερων προβλημάτων στην οικονομία, έχασε το παγκόσμιο πάρτι, βλέποντας τα χαμηλά πολλών ετών τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι ξένοι δείκτες κοιτούσαν διαρκώς την ανιούσα.

Τώρα, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε θετικό momentum έχοντας ήδη «χτίσει» κάποια καλή αντίδραση το πρώτο 4μηνο του 2019, οπότε η βελτίωση των συνθηκών διεθνώς, ευνοεί τα μέγιστα το Χ.Α. που μπορεί να καρπωθεί – επιτέλους – κάτι και από το ευρύτερο κλίμα.

Βεβαίως, ο μεγάλος φόβος επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών ήταν (και είναι) το ενδεχόμενο γενικευμένο «γύρισμα» των ξένων αγορών, δηλαδή η πλήρης αλλαγή σκηνικού, κάτι που νομοτελειακά θα επηρέαζε καταλυτικά και το Χ.Α., ασχέτως αν δεν καρπώθηκε σχεδόν τίποτα από το πρότερο ράλι.

Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συνέχεια του 2019 λοιπόν, καθώς η ελληνική αγορά και ευρύτερα η ελληνική οικονομία δείχνει να βρίσκεται μπροστά σε κομβικές αλλαγές, που θα της αλλάξουν επίπεδο. Οι αποδόσεις ομολόγων υποχωρούν σε χαμηλά πολλών ετών, έρχονται αναβαθμίσεις, το κόστος δανεισμού μειώνεται, υπάρχει κάποια επιστροφή στην κανονικότητα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό ευρύτερα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:25 - 24 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.