ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες (και) το χρηματιστήριο

08:09 - 20 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες (και) το χρηματιστήριο
Στην τελική ευθεία για τις κάλπες μπαίνει από σήμερα και η αγορά και μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, μιας και εκλογές για την Ευρωβουλή θα γίνουν σ’ όλη την Ευρώπη.

Οι επικείμενες «διπλές» εκλογές στην Ελλάδα θεωρούνται κρίσιμες, καθώς θα δείξουν πολλά για τους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται, τις νέες ισορροπίες αλλά και τους… νικητές των επόμενων – εθνικών – εκλογών.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη έτσι κι αλλιώς, δεδομένου ότι και διεθνώς η άνοδος της ακροδεξιάς αλλά και των απανταχού λαϊκιστών, λειτουργεί διασπαστικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει πολλά για την επόμενη ημέρα, καθώς αυτές οι εκλογές θα «μαρτυρήσουν» - κατά τα φαινόμενα – και το νικητή των επόμενων, εθνικών εκλογών, άρα και ποια πολιτική παράταξη θα κληθεί να ηγηθεί τα επόμενα χρόνια.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο αυτό το πενθήμερο, παρ’ ότι, λογικά δεν πρέπει να αναμένονται μεγάλες πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν θεαματικά το κλίμα.

Και τούτο διότι συνήθως οι επενδυτές, προ της κάλπης, συνηθίζουν να τηρούν αμυντική – συντηρητική στάση, μειώνοντας και τα ρίσκα τους. Βεβαίως, θυμίζουμε ότι το 2012, την εβδομάδα προ των εθνικών εκλογών, υπήρξε σημαντική αφύπνιση.

Αναλόγως λοιπόν τι θα δείξουν οι (κρυφές ή φανερές) δημοσκοπήσεις, ίσως δούμε κάποια κινητικότητα, αν η αγορά κρίνει πως προεξοφλείται επικράτηση πολιτικών που είναι πιο κοντά στις επενδύσεις, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως εύστοχα σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν κυβερνήσεις, θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το εκλογικό σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών –το αργότερο- θα κληθεί να εκλέξει κυβέρνηση.

Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της επενδυτικής κοινότητας η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα», τονίζει ο αναλυτής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.