ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.:Η πτώση του Μάη, τα τεχνικά δεδομένα και η συνέχεια

08:18 - 20 Μαϊ 2019 | Αναλύσεις
Χ.Α.:Η πτώση του Μάη, τα τεχνικά δεδομένα και η συνέχεια
Με απώλειες και μάλιστα σημαντικές κινείται έως τώρα ο Μάιος στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας την παράδοση που τον θέλει να είναι μήνας ρευστοποιήσεων, κατοχύρωσης κερδών και μείωσης ρίσκου.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε βεβαίως κάποια αυξημένη κινητικότητα λόγω της προσθήκης δύο τραπεζών στους δείκτες MSCI, κάτι που έφερε και πωλήσεις σε αρκετά blue chips ώστε οι επενδυτές να αποκτήσουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν σε τράπεζες.

Η αγορά πασχίζει τελευταία να κρατήσει τη ζώνη των 720 – 725 μονάδων, καθώς η απώλεια αυτής της περιοχής θα επέφερε πλήγμα στην ψυχολογία της αγοράς και εύκολα μετά ο Γ.Δ. θα κυλούσε προς τις 700 μονάδες, «καταστρέφοντας» σημαντικά όλα τα κεκτημένα του τελευταίου διαστήματος.

Δύο φορές την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. προσέγγισε τις 720 μονάδες, έχοντας χαμηλό στις 721,93 μονάδες, ενώ από την πλευρά, δυνάμεις και «καύσιμα» για σοβαρή υπέρβαση των 730 – 740 μονάδων δεν υπήρξαν.

Πάντως, λόγω της αφύπνισης των τραπεζών με αφορμή τον MSCI, οι μέσες συναλλαγές της εβδομάδας έφτασαν στα 61,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 18% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Beta AXE Μάνος Χατζηδάκης, «οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών για πρώτη φορά φέτος.

Από την άλλη πλευρά το φρένο στην ταχύτητα της πτώσης και το σταδιακό μάζεμα των διακυμάνσεων δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες. Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό κάδρο και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι επί του παρόντος να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των διεθνών αγορών», σημειώνει ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.