ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αναλυτές βλέπουν και τις 900 μονάδες στο Χ.Α.

08:58 - 18 Ιουν 2019 | Αναλύσεις
Οι αναλυτές βλέπουν και τις 900 μονάδες στο Χ.Α.
Με κεντρικό πυλώνα τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει άρδην την κατάσταση στην αγορά, πλέον έχουν αναβαθμιστεί και οι προσδοκίες των αναλυτών για το έως που μπορεί να φτάσει η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, κάτι που έχει και προσδοκίες για αλλαγές πολιτικών στην οικονομία, τις επενδύσεις και την αγορά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο ότι το ρίσκο χώρας μειώνεται διαρκώς με τις αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που ανοίγει το δρόμο για καλύτερους όρους δανεισμού και για τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες.

Η αγορά βρίσκεται σε αφύπνιση, κάτι που οδηγεί σε αναζωπύρωση σεναρίων για επιχειρηματικές εξελίξεις. Παράγοντες της αγοράς, χρηματιστές και επιχειρηματίες διακρίνουν πως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει οδηγήσει πολλές μετοχές διαφόρων κλάδων σε σημαντική αύξηση συναλλαγών.

Εύλογα, με φόντο όλα τα παραπάνω, οι αναλυτές βλέπουν ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα με πρώτο στόχο την υπέρβαση των προηγούμενων υψηλών του Φεβρουαρίου του 2018 (895,64 μονάδες), ενώ σήμερα ο Γ.Δ. βρίσκεται πολύ κοντά στις 850 μονάδες.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «πολύ δύσκολα ο Γενικός Δείκτης δεν θα δει το υψηλό των 895,64 μονάδων της 1 Φεβρουαρίου του 2018, καθώς όλες οι τεχνικές ενδείξεις συναινούν σε συνέχιση της ανόδου, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ικανές αντιστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν που να λειτουργούν ως πιθανά πεδία αύξησης της προσφοράς».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «σε μεσοπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη βάση οι κινητοί μέσοι παραμένουν αγορασμένοι έχοντας αρκετό περιθώριο σε μια διόρθωση. Οι ταλαντωτές παρέμειναν οριακά στην υπερτιμημένη ζώνη έχοντας ωστόσο αποφορτιστεί από τις υπερβολές που παρατηρήθηκαν στις αρχές του μήνα».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως «η τάση παραμένει δυνατή, κάτι που φάνηκε από τις εξαιρετικές επιδόσεις και της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ πλέον η βραχυχρόνια αντίσταση για το Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στις 855 μονάδες.

Ο Απόστολος Μάνθος, υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets τονίζει πως «η λογαριθμική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αποτυπώνει ένα μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “W” που τον διέπει από τις αρχές του 2019.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις φανερώνουν ότι το κανάλι αυτό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο συμπλήρωσης και καταστρατήγησής του. Έτσι εάν ο σχηματισμός διασπαστεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα δώσει τεχνικά το πλάτος του, ανοίγοντας το δρόμο για τις 1.000 μονάδες».

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, «τα σημεία κλειδιά για την έναρξη του ανοδικού σεναρίου είναι το επίπεδο, που εκτείνεται στην άνω πλευρά του καναλιού μεταξύ των 860 με 875 μονάδων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.