ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

20 χρόνια από τη φούσκα του 1999-Tι συνέβη εκείνο το καλοκαίρι στο ΧΑ

08:05 - 21 Ιουν 2019 | Αναλύσεις
20 χρόνια από τη φούσκα του 1999-Tι συνέβη εκείνο το καλοκαίρι στο ΧΑ
Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 1999. Το Χρηματιστήριο εκείνη την ημέρα έφθασε ενδοσυνεδριακά τις 6.484,38 μονάδες για να κλείσει στο ιστορικό ρεκόρ των 6.355,04 μονάδων που αντιστοιχούσε σε κεφαλαιοποίηση 74 τρισ. δραχμών ή 217,168 δισ. ευρώ (σ.σ. η σημερινή κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 57,508 δις ευρώ). Μία χώρα είχε εναποθέσει το μέλλον της σε δεκάδες μετοχές - φούσκες, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από το 1997 μέχρι το 2000, το 27% των Ελλήνων ηλικίας 18-65 ετών, δηλαδή περισσότεροι του 1,5 εκατ., είχαν εισέλθει στη Σοφοκλέους, με βάση μεγάλη έρευνα που είχε διενεργήσει πανελλαδικά η εταιρεία Alco μεταξύ 9-16 Φεβρουαρίου 2001. O παροξυσμός εκείνης της περιόδου είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα τριών σεισμόπληκτων οικογενειών (φονικός σεισμός Πάρνηθας 5,9 βαθμών με 143 νεκρούς στις 8/9/1999) στο Περιστέρι: Και οι τρεις, που έμεναν σε τριώροφη οικοδομή, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη, συγκέντρωσαν σε κοινό ταμείο τα επιδόματα που εισέπραξαν για την επισκευή των σπιτιών τους και τα επένδυσαν στο χρηματιστήριο. Τα αποτελέσματα, γνωστά...

Αυτοί που «πλήρωσαν τον λογαριασμό» της μεγάλης φούσκας- που φέτος συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια- ήταν εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές αλλά και ο θεσμός του χρηματιστηρίου καθώς μετά από 20 χρόνια αδυνατεί να προσελκύσει σοβαρές εταιρείες, ενώ αντίθετα αποχωρούν ολοένα και περισσότερες. Η φούσκα στηρίχθηκε στην αθρόα εισαγωγή εταιρειών που σήμερα θα τα ονομάζαμε «ζόμπι», με εξωφρενικές αποτιμήσεις, μηδενικές προοπτικές και ανύπαρκτη διοίκηση με στόχο να υφαρπάξουν τα κεφάλαια των επενδυτών και να χρησιμοποιηθούν σε δραστηριότητες άσχετες ως προς το αντικείμενο των εισηγμένων.

Η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς μέσα στην πενταετία 1999-2003, χάθηκαν 161 δισ. ευρώ (ή 55 τρισ. δραχμές) αλλά το πιο τραγικό είναι ότι χάθηκε τουλάχιστον για αυτή τη γενιά η αξιοπιστία του χρηματιστηριακού θεσμού. Μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις δεν εμπιστεύονται το χρηματιστήριο και προτιμούν να δανείζονται μέσω άλλων επενδυτικών εργαλείων. Η υπόθεση για τις 34 μετοχές-φούσκες έφτασε στο ακροατήριο μετά από νέα έρευνα που διενήργησε ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απάτης και του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος, κατά περίπτωση. Στο εδώλιο κάθισαν ιδιοκτήτες εισηγμένων, χρηματιστές, εφοπλιστές, μεσάζοντες κ.ά.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν στοιχειοθετήθηκε η απάτη διότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι η τιμή πώλησης των επίδικων πακέτων μετοχών επηρέασαν την τελική τους τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. τη συγκεκριμένη περίοδο. Οπως δηλώνουν  στελέχη της αγοράς «θα χρειασθούν πολλά χρόνια για να επανέλθει η αξιοπιστία στην αγορά, που θα πληρώσει με ακριβό τίμημα την απληστία λίγων σε βάρος των πολλών».

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.