ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κορυφή των παγκόσμιων αγορών το πρώτο 6μηνο το Χ.Α.

08:55 - 01 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Στην κορυφή των παγκόσμιων αγορών το πρώτο 6μηνο το Χ.Α.
Στην κορυφή των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2019 το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να ποντάρουν στην «επιστροφή» της χώρας στην ανάπτυξη και στην κανονικότητα, με τις τράπεζες – που αποτελούν τον πιο νευραλγικό κλάδο της οικονομίας – να ηγούνται στο ράλι προεξόφλησης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 41,61% το πρώτο εξάμηνο του 2019 επίδοση που έχει να γίνει (σε εξάμηνο) τουλάχιστον μια 20ετία, από την εποχή της ευδαιμονίας του Χ.Α., ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 83,40%! Ο FTSE 25 ενισχύθηκε σε ποσοστό 38,31%, ενώ ο Mid Cap κέρδισε 36,14%!

Παράλληλα, ο Ιούνιος ήταν ο έκτος διαδοχικός ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη (+4,61%), κάτι που έχει να γίνει από το 2012, δηλαδή μια 7ετία στο Χ.Α. Κυρίαρχο ποιοτικό στοιχείο του Ιουνίου ήταν η διεύρυνση του ενδιαφέροντος για μετοχές του μεσαίου και μικρότερου χώρου, αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 86 εκατ. ευρώ.

Κεντρικός καταλύτης που «φόρτισε» την κατάσταση και το μήνα Ιούνιο ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκλογών της 26ης Μαΐου, που προκάλεσε ντόμινο πολιτικών εξελίξεων, επίσπευση εκλογών, άρα και μείωση του πολιτικού ρίσκου, με πολύ μικρή προεκλογική περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόν τον μήνα είδαμε και πρωτοφανές ράλι αποφόρτισης και στις αποδόσεις των ομολόγων που έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ σ' αυτό συνέβαλε το επίσης γενικευμένο ράλι στα ομόλογα ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Πλέον, η αγορά μπαίνει με άλλες προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο, έχοντας και τις εκλογές την επόμενη εβδομάδα, όπου ήδη προεξοφλείται πολιτική αλλαγή που δύναται να συντηρήσει το καλό επενδυτικό κλίμα, με έμφαση στις επενδύσεις και στη μείωση της φορολογίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:08 - 01 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.