ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το project του Ελληνικού και η «επιστροφή» των επενδύσεων

08:39 - 08 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Το project του Ελληνικού και η «επιστροφή» των επενδύσεων
Ένα από τα κυρίαρχα, αν όχι το πιο κυρίαρχο, ζήτημα που έχει χρέος να «τρέξει» η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι οι επενδύσεις και γενικώς η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την ιδιωτική πρωτοβουλία, μακριά από τον κρατισμό και τις παθογένειες δεκαετιών.

Πάνω σ’ αυτή τη στόχευση, έχει «χτιστεί» σημαντική από τη δυναμική που αναπτύχθηκε στην αγορά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όλο το τελευταίο διάστημα.

Διάχυτη είναι λοιπόν η αίσθηση στις τάξεις επιχειρηματιών, επενδυτών, χρηματιστών και άλλων παραγόντων της αγοράς ότι πλέον, με την αλλαγή κυβέρνησης, θα ξεμπλοκάρουν πολλά επενδυτικά projects που λιμνάζουν επί χρόνια.

Μετά από μια δεκαετία ισχυρής κρίσης που «έλιωσε» τη χώρα αλλάζοντας – ίσως μια για πάντα – τα δεδομένα στην οικονομία, στο μοντέλο ανάπτυξης και στη στρατηγική των επιχειρήσεων που πλέον έμαθαν να στηρίζονται στα πόδια τους και όχι στο δανεισμό, όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούν ότι πιθανότατα η ελληνική οικονομία έχει τα φόντα να μπει σε ένα καινούριο μακροχρόνιο ανοδικό κύκλο.

Συνδυαστικά με το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο σηματοδοτεί ουσιαστική αλλαγή σκηνικού στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, η αγορά είναι έτοιμη για ένα γενικευμένο ανασκούμπωμα.

Τράπεζες, κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι υποδομών, κατασκευών, ενέργειας αλλά και εταιρείες διαφόρων κλάδων μικρότερης εμβέλειας, εδώ και καιρό «πόνταραν» στην προοπτική της πολιτικής αλλαγής, που μπορεί να ξεμπλοκάρει την οικονομία, να ελκύσει επενδύσεις και να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις.

Κορυφαίο και πιο εμβληματικό project που ασφαλώς δύναται να σηματοδοτήσει την πραγματική αλλαγή στον τρόπο που βλέπει η πολιτεία τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, είναι ασφαλώς το ξεμπλοκάρισμα της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό, συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ.

Παρά την κλιμάκωση των εμποδίων που προέκυψαν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εταιρείας Lamda Development, η αγορά πιστεύει και προεξοφλεί ότι – αργά ή γρήγορα – το project θα ξεκινήσει.

Η δημόσια δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα ότι - εφόσον αναλάβει την εξουσία - θα ακυρώσει την ΚΥΑ και την απόφαση που μπλοκάρει το έργο, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι ήδη πιστεύουν: ότι επιτέλους μπορεί να υπάρξει η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να «τρέξουν» οι επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και ανάπτυξη.

Αν ξεκινήσει το project του Ελληνικού, τότε θα σημάνει και τη… μνημειώδη αλλαγή προσέγγισης που αναμένει όλη η αγορά, καθώς αυτό θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για ένα ευρύτερο επενδυτικό ανασκούμπωμα.

Η αγορά «διψά» για ζωτικές αλλαγές που θα ξυπνήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις και να καταστήσουν τη χώρα δημοφιλή επενδυτικό προορισμό, ύστερα από μια δεκαετία κρίσης, συρρίκνωσης, πτώσης του ΑΕΠ και διάλυσης του επιχειρηματικού ιστού.

Η χώρα δεν έχει εξέλθει της κρίσης και βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, όπου απαιτείται μια επενδυτική… επανάσταση και ένα ισχυρό σοκ σε όλη την οικονομία που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο σε πολλά επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:49 - 08 Ιουλ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.