ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούλησαν στην… είδηση στο Χ.Α. – Πρώτη σοβαρή διόρθωση

08:52 - 09 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Πούλησαν στην… είδηση στο Χ.Α. – Πρώτη σοβαρή διόρθωση
Την επιβεβαίωση του ρητού «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση» έκανε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας ισχυρή διόρθωση που εν πολλοίς αιφνιδίασε αρκετούς, που ανέμεναν νέο… ξέσπασμα, με αφορμή το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Όμως, η αγορά έχει τους δικούς της νόμους, δεν κάνει το χατίρι των πολλών ούτε δικαιώνει τις πιο… προσφιλείς και αναμενόμενες απόψεις. Και χθες, η πιο προσφιλής άποψη και η κυριαρχούσα πεποίθηση ήταν ότι θα πάμε σε ακόμη μια συνεδρίαση ανόδου, όπως όλο το τελευταίο διάστημα.

Αντιθέτως, δεν έγινε κάτι τέτοιο και δεδομένου ότι η αγορά είχε φτάσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε τεχνική υπερβολή, βγήκε καλή διόρθωση – αποφόρτιση.

Οι επενδυτές όλο το προηγούμενο διάσημα «έχτιζαν» θέσεις στην προεξόφληση αυτοδύναμης κυβέρνησης, οπότε εφόσον ο στόχος επιτεύχθηκε, προχώρησαν σε πωλήσεις κλειδώνοντας τα κέρδη τους.

Συνάμα, το timing της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΠΑΠ εν μέσω πληροφοριών και διαρροών για επικείμενη δημόσια πρόταση, ασφαλώς δεν ήταν θετικό για την αγορά, που έκανε συνειρμούς για ακόμη μια αποχώρηση μεγάλου ομίλου από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση χρηματιστές και παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το Χ.Α. είχε προεξοφλήσει το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών και την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, οπότε τώρα που «κλείδωσε» αυτή η εξέλιξη, εύλογα η αγορά κατοχυρώνει ρευστότητα.

Θυμίζουμε ότι η αγορά προέρχονταν από ισχυρό ανοδικό σερί οκτώ διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων και δέκα θετικών στις προηγούμενες έντεκα, κλείνοντας την Παρασκευή σε νέα υψηλά 4,5 ετών. Παράλληλα, η αγορά έχει συμπληρώσει έξι σερί ανοδικούς μήνες, κάτι που έχει να γίνει χρόνια, έχοντας κέρδη από την αρχή του 2019 σε ποσοστό 45,88% για το Γενικό Δείκτη, καθιστώντας (έως τώρα) το τρέχον έτος το καλύτερο των τελευταίων 21 ετών, ήτοι από το μακρινό 1998!

Ο FTSE 25 κερδίζει το 2019 σε ποσοστό 39,98%, ο Mid Cap είναι στο +40,66%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έχει κάνει εξαιρετικό ράλι κερδίζοντας 90,56%! Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά, ύστερα και από την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.