ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετοχές: Τα κέρδη, είναι… κέρδη μόνο όταν «κλειδώνονται»

08:38 - 16 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Μετοχές: Τα κέρδη, είναι… κέρδη μόνο όταν «κλειδώνονται»
Κάτι παραπάνω από εύλογη και φυσιολογική είναι η κόπωση και η πτώση – διόρθωση των περισσοτέρων μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι τα κέρδη που είχαν προηγηθεί ήταν εξαιρετικά μεγάλα για να αγνοηθούν.

Για τους πραγματικούς γνώστες της αγοράς και όχι τους… ευκαιριακούς, αυτό που κάνει το Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες είναι η επιτομή της… υγείας! Και τούτο διότι τα κέρδη – είναι κέρδη – (στα χρηματιστήρια) μόνο όταν «κλειδώνονται» και όχι όταν απλώς… καταγράφονται λογιστικά στο ταμπλό.

Εύλογα λοιπόν οι επενδυτές μετά τις εκλογές προβαίνουν σε πωλήσεις ώστε να καταγράψουν τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο διάστημα, δεδομένου ότι η αγορά μπαίνει σε μια άλλη φάση. Μια φάση μεταβατική και επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων και δεδομένων, ύστερα από το ισχυρότατο ράλι του πρώτου εξαμήνου.

Η ελληνική αγορά το πρώτο μισό του έτους έχοντας άνοδο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη άνω του 41% και σε επίπεδο τραπεζικού άνω του 83%, είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, πραγματοποιώντας το καλύτερο εξάμηνο από των τελευταίων 21 ετών, από το μακρινό 1998.

Τα κέρδη ήταν ιλιγγιώδη και τέτοια που πολλά χρόνια έχουν να φανούν στην αγορά, ακόμη και στο χώρο του FTSE 25, όπου η πλειονότητα των μετοχών είχε άνοδο από 20% και άνω!

Ακόμη πιο «τρελά» ήταν τα κέρδη στις 29 συνεδριάσεις ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όπου ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 22,22%, ο FTSE 25 κέρδισε 18,29%, ο Mid Cap είχε άνοδο 28,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρώτευσε κερδίζοντας 40,31%!

Κορυφαία blue chips και τράπεζες είχαν άνοδο από 20% έως 84% μεταξύ των δύο εκλογών, οπότε κάθε κίνηση κατοχύρωσης κερδών είναι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη.

Οι αγορές άλλωστε δεν είναι μόνο για… βιτρίνα, δεν είναι μόνο για να βλέπουμε πόσο ανεβαίνουν οι μετοχές, αλλά έχουν αξία όταν η καλή τους πορεία αποδίδει – χειροπιαστά – αποτελέσματα, δηλαδή ρευστότητα…

Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί η αποκόμιση κερδών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για το Γενικό Δείκτη, ή αν θα πάμε σε «παιχνίδι» υπομονής και σταθεροποίησης, έως τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Πάντως, είναι θετικό ότι χθες ο Γ.Δ. κράτησε όχι μόνο τη ζώνη των 840 μονάδων αλλά και τις 850 μονάδες, κλείνοντας μάλιστα αρκετά μακριά από το χαμηλό ημέρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.