ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ιστορικά υψηλά η Quest Συμμετοχών

10:14 - 19 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Σε ιστορικά υψηλά η Quest Συμμετοχών
Σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται πλέον η μετοχή της Quest Συμμετοχών, η οποία βρίσκεται στα 20,80 ευρώ, επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί στα 21 χρόνια που βρίσκεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεδομένου ότι εισήχθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1998.

Η μετοχή έχει εξαιρετική παρουσία τα τελευταία χρόνια, με… συντηρητικό προφίλ και περιορισμένη κατά βάση εμπορευσιμότητα, όμως η καλή πορεία του πολυσχιδούς ομίλου, δεν μπορούσε παρά να καθρεφτιστεί και στο ταμπλό. Πλέον, ο όμιλος αποτιμάται στα 247,8 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην 37η θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., ενώ θυμίζουμε πως πλέον είναι μέλος του Mid Cap του Χ.Α.

Πάντως, δεν απέχει πολύ από μετοχές ομίλων που ήδη βρίσκονται στον FTSE 25 όπως τη Cenergy Holdings που αποτιμάται στα 281 εκατ. ευρώ και της Fourlis που βρίσκεται στα 286 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία παρουσίασε εκπληκτικά αποτελέσματα στη χρήση του 2018, δικαιώνοντας την πορεία της μετοχής, που αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά και ανερχόμενα... πουλέν όλης της αγοράς.

Βεβαίως, το γεγονός ότι σχεδόν το 75% ανήκει στους μεγαλομετόχους, ήτοι στον κ. Θ. Φέσσα που έχει 50,17% και την κα Ευτυχία Κουτσουρέλη που ελέγχει το 24,71%, καθιστά περιορισμένο το free float και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη μετοχή.

Πάντως, για να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα και να «ελαφρύνει» η μετοχή, η πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε split στη μετοχή με αναλογία τρεις νέες για κάθε μία παλαιά, με παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας από τα 0,30 στα 0,10 ευρώ.

Ο όμιλος πλέον διαθέτει ένα καλό χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, με διασπορά κινδύνου αλλά και επιλογές αυξημένης προστιθέμενης αξίας.

Πιο αναλυτικά, πέρα από την πληροφορική, έχει δραστηριότητα σε τομείς όπως ταχυμεταφορές (μέσω της ACS), Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (μέσω της Cardlink),

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy), ενώ αποσχίστηκε ο κλάδος των ακινήτων, δημιουργώντας την Briq Properties η οποία εισήλθε αυτόνομα στο Χ.Α. πριν από ένα χρόνο, στις 31 Ιουλίου του 2017.

Χθες η Beta Χρηματιστηριακή δημοσίευσε ανάλυση για τη μετοχή, ξεκινώντας την κάλυψη του ομίλου, κάνοντας σύσταση overweight με τιμή – στόχο στα 25,99 ευρώ. Οι αναλυτές της ΑΧΕ χαρακτηρίζουν τον όμιλο ως «αναδυόμενο αστέρα στην τεχνολογική εποχή».

Παράλληλα, εξάρουν τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της σε διαφορετικούς και υποσχόμενους επιχειρηματικούς τομείς, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι υπηρεσίες κούριερ (που αναπτύσσονται ταχύτατα λόγω της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου), οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πώληση προϊόντων της Apple μέσω των καταστημάτων iSquare και iStorm.

Για την τρέχουσα χρήση, η Beta Χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών θα φτάσει στα 533,43 εκατ. ευρώ, από 497,68 εκατ. πέρυσι, ενώ το EBITDA εκτιμάται στα 40,49 εκατ. από 41,33 εκατ. πέρυσι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.