ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ράλι της ΔΕΗ και η επιδοκιμασία στο σχέδιο διάσωσης

07:55 - 24 Ιουλ 2019 | Αναλύσεις
Το ράλι της ΔΕΗ και η επιδοκιμασία στο σχέδιο διάσωσης
Με εξαιρετικά δυναμικό – ίσως και υπερβολικό – τρόπο αντέδρασε χθες η αγορά σ’ ό,τι αφορά την επιδοκιμασία του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, οδηγώντας τη μετοχή σε «τρελό» ράλι +15,61% και σε νέα υψηλά 16 μηνών!

Παράλληλα, διακινήθηκε όγκος 3,2 εκατ. τεμαχίων, μέσω τζίρου που ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης πλέον ανήλθε στα 635,6 εκατ. ευρώ! Η μετοχή θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ενισχύθηκε κατά 6,76%, ενώ από τις ευρωεκλογές έως σήμερα έχει… διπλώσει, καθώς ενισχύεται περί το 100%!

Η αγορά αν μη τι άλλο επιδοκίμασε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την επίσπευση των διαδικασιών εξυγίανσης, ώστε η Επιχείρηση να βγει από το αδιέξοδο. Το συνδυαστικό σχέδιο πολλαπλών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, έφερε ενθουσιασμό και προσδοκίες στην αγορά.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό μείωσης του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, οπότε η αναπροσαρμογή στα τιμολόγια θα φέρει περισσότερα κεφάλαια στα ταμεία της ΔΕΗ, όμως, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ενέργειας, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον καταναλωτή.

Συνάμα, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. ευρώ, τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, που σημαίνει ότι θα πουληθεί ένα επιπλέον ποσοστό από το 51% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο άμεσα και έμμεσα.

Επίσης, θα υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στην Επιχείρηση, που παραμένει εξαιρετικά μεγάλο, παρά τα τόσα χρόνια μνημόνια και των «έλεγχο» των ξένων.

Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα η μετοχή, αν θα υπάρξει διόρθωση – κατοχύρωση των κερδών του διημέρου, ενώ φυσικά όλα τα κριθούν από την εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την ανόρθωση της ΔΕΗ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.