ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α., η διεθνής διόρθωση και η…αναβολή αναβάθμισης από Fitch

09:01 - 05 Αυγ 2019 | Αναλύσεις
Το Χ.Α., η διεθνής διόρθωση και η…αναβολή αναβάθμισης από Fitch
Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει σήμερα για τις διεθνείς αγορές και φυσικά και το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από τη νέα κλιμάκωση στον «πόλεμο» των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που την περασμένη εβδομάδα, έφερε ισχυρή πτώση στα χρηματιστήριο και μείωση επενδυτικού ρίσκου ευρύτερα.

Το σίριαλ συνεχίζεται και κάθε φορά που οι αγορές πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά, έρχεται ένα νέο επεισόδιο – ως… εργαλείο και μέσο διόρθωσης – να ρίξει τις μετοχές, αποφορτίζοντας σημαντικά το κλίμα, έως ότου καταλαγιάσουν εκ νέου οι φόβοι, μέσω συμβιβαστικών δηλώσεων.

Την περασμένη εβδομάδα οι διεθνείς αγορές επλήγησαν σημαντικά, ενώ τη Παρασκευή κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές βρέθηκαν στο καναβάτσο με απώλειες άνω του 3%, καθώς θυμίζουμε οι DAX και CAC 40 υποχώρησαν κατά 3,11% και 3,57% αντίστοιχα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ανθεκτικότητα και παρά την πτώση Πέμπτης και Παρασκευής, έβγαλε το 5ήμερο με απώλειες σε επίπεδο Γ.Δ. μόλις 0,63%!

Βεβαίως, αρκετές μετοχές του Large Cap αλλά και τράπεζες υποχώρησαν άνω του 3% την Παρασκευή, όμως ο Γ.Δ. (που υποχώρησε 1,11%) βρήκε κάποιες στηρίξεις από τίτλους όπως Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνική κ.λπ. κρατώντας τη ζώνη των 880-885 μονάδων.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και όλη αυτή την εβδομάδα το Χ.Α., καθώς εκτός από τη διόρθωση διεθνώς, υπάρχει και το θέμα της Fitch που δεν αναβάθμισε την ελληνική οικονομία την Παρασκευή, παρ’ ότι κάτι τέτοιο από πολλούς αναμένονταν.

Όπως και να ‘χει, το Χ.Α. έχει περιθώρια διόρθωσης μετά το ράλι του πρώτου 7μήνου του 2019, που έφερε την αγορά στα υψηλά τεσσεράμισι ετών. Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. ενισχύθηκε το πρώτο 7μηνο σε ποσοστό 46,74%, τοποθετώντας το Χ.Α. στην πρώτη θέση των αποδόσεων παγκοσμίως, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 88,39%!

Εύλογα λοιπόν, κάτι μικρή ή μεγαλύτερη διόρθωση είναι θεμιτή και μέσα στο πλαίσιο των… κανόνων και των συμπεριφορών της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, το Χ.Α. έχει λόγους μερικής ή μεγαλύτερης διαφοροποίησης από το διεθνές κλίμα, «πατώντας» στις εγχώριες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, που ασφαλώς συνεχίζουν να φέρνουν τακτικές προεξόφλησης, νέους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο και γενικώς πολύ αυξημένη κινητικότητα, παρά την είσοδο στην περίοδο των… διακοπών.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο τζίρος την Παρασκευή 2 Αυγούστου έφτασε στα 80 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι αρκετοί επενδυτές, από τους μεγάλους και σοβαρούς, παραμένουν ενεργοί.

Από εκεί και πέρα, σ’ ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί πως οι διαδοχικές στηρίξεις για το Γ.Δ. είναι κατ’ αρχήν στις 880 μονάδες, κατόπιν στις 875 μονάδες και φυσικά στις 850 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.