ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο για το Χ.Α. να κρατήσει τις 850 μονάδες

07:27 - 03 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Κρίσιμο για το Χ.Α. να κρατήσει τις 850 μονάδες
Απολύτως θεμιτή ήταν η διόρθωση χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά την εντυπωσιακή ανάκαμψη του 2ου μισού του Αυγούστου, όμως σήμερα και προσεχώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα πρέπει να κρατηθεί η ζώνη των 850 μονάδων, ώστε να γίνει βάση για την επόμενη προσπάθεια αντίδρασης.

Θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 4,72% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από τρεις συνεχόμενες ανοδικές με αθροιστικά κέρδη 8,32%. Παράλληλα, σε επίπεδο 10ημέρου, τα κέρδη του Γ.Δ. ήταν 9,40%, ενώ του τραπεζικού δείκτη ξεπερνούσαν το 20%.

Εύλογα λοιπόν η αγορά κινήθηκε διορθωτικά χθες, αποφορτίζοντας τα υπεραγορασμένα επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, τακτοποιώντας και τα όποια «χάσματα». Άλλωστε, η χθεσινή διόρθωση ήταν εντελώς… ρηχή, καθώς η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 36,18 εκατ. ευρώ και ήταν μια από τις μικρότερες όλου του 2019!

Ο μικρός τζίρος πιστοποιεί ότι δεν βγήκαν κεφάλαια από την αγορά, απλώς δεν υπήρξαν νέες αγοραστικές κινήσεις, οπότε ακόμη και με μικρές πωλήσεις οι μετοχές διόρθωσαν. Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στη συρρίκνωση των συναλλαγών έπαιξε η αργία της Wall Street λόγω της Ημέρας Εργασίας, που πάντα γίνεται στην πρώτη Δευτέρα του Σεπτέμβρη.

Ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος όλη την ημέρα σε αρνητική τροχιά, έκλεισε στις 860,51 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,87%. Πλέον, ο Γ.Δ. έχει σαν πρώτη στήριξη τη ζώνη μεταξύ 851 – 845 μονάδων, ενώ η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 878 μονάδες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νο Φέγγο, οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 850 μονάδες αρχικά και κατόπιν στις 835, ενώ οι αντιστάσεις στις 865 και μετά στις 880 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν η αγορά – σε ενδεχόμενη νέα διορθωτική κίνηση – να μην απωλέσει τις 850 μονάδες, ή τουλάχιστον να μη χάσει την ευρύτερη περιοχή των 850 – 840 μονάδων. Γιατί, κάθε πλησίασμα προς τις 820 μονάδες, ενέχει τον κίνδυνο της κλιμάκωσης της νευρικότητας, του ντόμινο των ρευστοποιήσεων και της αλλοίωσης της ψυχολογίας, άρα και των έως τώρα κεκτημένων από την αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.