ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την υλοποίηση των μέτρων περιμένει το Χρηματιστήριο

08:23 - 11 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
Την υλοποίηση των μέτρων περιμένει το Χρηματιστήριο
Σε μεταβατικό στάδιο φαίνεται πως είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από ένα εκπληκτικό 8μηνο που ήταν το κορυφαίο των τελευταίων 21 χρόνων, με το Γενικό Δείκτη να έχει άνοδο άνω του 41% και τον τραπεζικό περί το 77%, καθιστώντας την ελληνική αγορά στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως.

Η εικόνα του Σεπτέμβρη έως τώρα, δείχνει ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, ευρισκόμενοι σε φάση επανασχεδιασμού προτεραιοτήτων και επανεκτίμησης για το που θα διοχετευτεί η ρευστότητα, με αποτέλεσμα η αγορά να παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης και κορεσμού.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν είναι καλό για τα χρηματιστήρια, κάτι που αποτυπώνεται – συνήθως – και στη Wall Street που είναι ο παγκόσμιος οδηγός του momentum, ενώ και στο ελληνικό χρηματιστήριο οι επενδυτές είναι πολύ συγκρατημένοι και συντηρητικοί αυτό το διάστημα.

H αγορά έκανε ένα εξαιρετικά μεγάλο ράλι από τις ευρωεκλογές και μετά, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, ενώ συνέχισε ανοδικά και κατόπιν, φτάνοντας στα υψηλά τεσσεράμισι ετών και στις 900 μονάδες στα τέλη του ίδιου μήνα.

Κατόπιν, ακολούθησε η διόρθωση άνω του 11% του πρώτου 15ημέρου του Αυγούστου, «ρήγμα» που αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως από το ράλι στο δεύτερο μισό του περασμένου μήνα.

Εύλογα λοιπόν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια καλούνται να αναπροσαρμόσουν τις προτεραιότητές τους και να αναδιατάξουν τις θέσεις τους, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Το επόμενο δίμηνο κρίνονται πολλά σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η αγορά, έχοντας τιμολογήσει όλες τις έως τώρα εξελίξεις, τηρεί στάση αναμονής και «χωνεύει» επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, με τις ανάλογες – επιμέρους – διορθώσεις, συνδυαστικά και με την τρέχουσα ειδησεογραφία.

Αυτό που περιμένει λοιπόν η αγορά είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση των εξαγγελιών, να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, να «τρέξουν» όλες οι μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει να ωφελείται η οικονομία, η αγορά, οι επιχειρήσεις και η καθημερινότητα των πολιτών.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις το περασμένο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο μήνες στην εξουσία, οπότε οι επόμενοι μήνες, αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, με ζητούμενο την αποτελεσματικότητα, μετά και από το «μοντάρισμα» που έχει ήδη γίνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.