ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Οι long, η αύξηση τζίρου και οι πετρελαϊκοί φόβοι

08:20 - 17 Σεπ 2019 | Αναλύσεις
X.A.: Οι long, η αύξηση τζίρου και οι πετρελαϊκοί φόβοι
Στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος μετά από πολυήμερη συσσώρευση σε στενό εύρος διακύμανσης πέριξ των 850 μονάδων έδειξε χθες η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών που κινήθηκαν πτωτικά, με φόντο και τις δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα του πετρελαίου.

Μάλιστα, το Χ.Α. έκανε και το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων, πιστοποιώντας την επιστροφή των αγοραστών και την εισροή νέων κεφαλαίων, κάτι που έτσι κι αλλιώς αποτελεί κεντρική προϋπόθεση αν η αγορά θέλει να αλλάξει επίπεδο και να κινηθεί ξανά προς τα προηγούμενα υψηλά και τη ζώνη των 880 – 900 μονάδων.

Η σημερινή αλλά και οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν και θα πιστοποιήσουν την ποιότητα της χθεσινής κίνησης, το αν δηλαδή ήταν απλώς τεχνικής φύσης ξεμπλοκάρισμα μετά την πολυήμερη συσσώρευση ή αν μαρτυρά πιο ουσιαστική αλλαγή.

Πάντως, είναι λίαν θετικό το γεγονός ότι από τα 55-55 εκατ. ευρώ που είχε παγιωθεί ο τζίρος τελευταία, χθες ανήλθε στα 78,36 εκατ. ευρώ με τα 9,44 εκατ. ευρώ (το 12,25%) να είναι προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Eurobank, Εθνική, Jumbo και Σαράντης.

Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δύναται να κινηθεί επί μακρόν ερήμην των διεθνών αγορών, οπότε αν υπάρξει μεγαλύτερο σήμα πτώσης στις ξένες αγορές, τότε νομοτελειακά θα ακολουθήσει. Χθες, τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με πτώση, ύστερα από το χτύπημα που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στη μονάδα επεξεργασίας αργού πετρελαίου της Abqaiq της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, ίσως της σημαντικότερης πετρελαϊκής υποδομής στον πλανήτη.

Ένα χτύπημα που φέρνει παγκόσμια αναταραχή, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ, που αποτελούν τον διεθνή δείκτη αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 14,6%, κλείνοντας στα 69,02 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε μία ημέρα, τουλάχιστον από το 1988!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.